Política 12/09/2019

El PP tempteja Díez i Vidal-Quadras per a Espanya Suma

Cs i Vox declinen entrar en la coalició impulsada pels populars

G.a.
2 min
El líder del PP, Pablo Casado, amb l’exlíder d’UPyD, Rosa Díez, ahir.

MadridLa triple dreta està unida per pactes de govern o d’investidura a les comunitats de Múrcia, Andalusia i Madrid, però les seves diferències fan difícil que s’agrupin en la coalició Espanya Suma que proposa el PP. Dijous els populars van celebrar una conferència al Congrés per recollir l’esperit d’aquest espai polític i enfortir el “constitucionalisme” davant l’independentisme. Per contrarestar la negativa de Cs i Vox a integrar-se en aquesta coalició, el PP va convidar com a ponents Rosa Díez, ex líder d’UPyD; l’escriptor Álvaro Pombo, i Ana Losada, presidenta de l’Assemblea per a una Escola Bilingüe.

L’extrema dreta de Vox va declinar l’oferta de participar en l’acte, que al matí el portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, va qualificar com a “propagandístic”. “Nosaltres no estem per la regeneració d’una marca, som molt diferents al PP”, va sentenciar. Pel que fa a Ciutadans, hi va assistir com a públic, amb perfil baix, el diputat Roberto Hernández.

Durant l’acte, Rosa Díez va dir que trobava a faltar la feina al Congrés i Casado la va ensabonar assegurant que “aquesta casa també la troba a faltar a ella”. L’absència de Cs i Vox en la coalició obliga el PP a buscar independents que puguin reforçar aquesta nova agrupació, en el cas que tiri endavant, per justificar una nova nomenclatura que trenqui amb el passat del partit i el vesteixi amb un aire de novetat i joventut, tal com en el seu dia va fer Convergència i Unió transformant-se en el PDECat. El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, en la línia dels altres assistents, va defensar que Espanya Suma és més aviat “un instrument per combatre el nacionalisme identitari”. La coalició s’inspira en l’èxit de Navarra Suma, en què Ciutadans sí que va acceptar sumar-se al PP i UPN en coalició. La plataforma va aconseguir guanyar les eleccions municipals i autonòmiques, malgrat que a la comunitat foral el PSOE va poder articular una majoria alternativa.

El que va ser també líder dels populars a Catalunya i després va ajudar a fundar Vox, Aleix Vidal-Quadras, va destacar en conversa amb l’ARA la importància de la coalició “contra la doble amenaça de l’independentisme i el col·lectivisme de Podem”, i també es va deixar estimar per la possible coalició impulsada pel líder del PP, Pablo Casado. “Estic disposat a col·laborar-hi, però no hi ha res avançat”, va dir.

Per a Rivera, en canvi, la resposta a l’independentisme no és en noves coalicions, que ja ha refusat en diverses ocasions sota el lema “Espanya suma, però la corrupció resta”, sinó en una aplicació “immediata” de l’article 155. Ho va defensar de nou dijous en roda de premsa, un dia després de fer-ho al Congrés i d’enviar una carta a Pedro Sánchez -sense resposta- demanant una reunió per aplicar-lo com a resposta a la crida a la desobediència del president de la Generalitat, Quim Torra. “L’aplicació de la Constitució no és una negociació, sinó una obligació”, va dir, i va desvincular l’aplicació del 155 d’un possible suport a la investidura de Sánchez.

stats