Política 30/07/2019

El PP i Cs acorden concedir a Vox quatre càrrecs a les meses de les comissions parlamentàries del Congrés

El gruix de les presidències, 14 de 28, serà per al PSOE, tot i que Unides Podem tindrà treball

Ara
3 min
El portaveu de Vox al Congrés, Espinosa de los Monteros, conversa amb el secretari general, Ortega Smith, durant la constitució de la comissió d'Interior

BarcelonaGràcies al PP i Ciutadans, la ultradreta de Vox tindrà lloc, també, a les comissions parlamentàries del Congrés de Diputats. En concret, l'acord a què han arribat aquest dimarts els populars i la formació taronja concedeix al partit d'extrema dreta tres vicepresidències i una secretaria a les meses de les 28 juntes possibles.

N'ha informat avui la secretària general de Vox, Macarena Olona, que ha concretat que tindran una vicepresidència a treball, a indústria i a agricultura i una secretaria a sanitat. Tot i això, segons ha advertit la diputada, els representats de la força ultra no rebran retribucions extres a les que ja rebran per formar part de cadascuna de les comissions, per una qüestió d"'incompatibilitat".

D'acord amb els resultats electorals del 28 d'abril, a Vox li corresponen fins a tres representants a cada comissió amb els càrrecs de portaveu, portaveu adjunt i vocal. Quatre d'ells s'hauran de combinar amb les vicesecretaries i la secretaria. No obstant això, la formació no està satisfeta amb el repartiment que, tal com ha expressat Olona, "dista dels partits mimats" del PSOE, en referència a ERC i el PNB.

ERC i PNB, al capdavant d'indústria i agricultura

La diputada de Vox ha lamentat que les formacions basca i catalana tinguin dos càrrecs titulars en organismes internacional, pel que fa al PNB, i un lloc al Consell d'Europa, pel que fa a ERC. A més, els republicans presidiran la comissió d'indústria al Congrés, amb el diputat Joan Capdevila al capdavant: ja havia sigut portaveu en comissions de pressupostos i economia en la legislatura passada. Al seu torn, el PNB encapçalarà la comissió d'agricultura, pesca i alimentació sota les ordres del diputat 'jeltzale' Joseba Andoni Agirretxea.

La comissió de treball, en mans de Podem

Mentre que la pugna pel ministeri de Treball va ser un dels punts clau que va acabar tombant l'acord entre socialistes i Unides Podem per la investidura de Pedro Sánchez, la comissió parlamentària sí que correspondrà a la formació lila. Així, Unides Podem presidirà fins a quatre comissions, entre les quals hi haurà pressupostos, treball, trànsit ecològic i sanitat, consum i benestar.

Pel que fa al repartiment de càrrecs dins la formació, seran el secretari general Txema Guijarro, el diputat Héctor Illueca, la diputada Eva García Sempere i el diputat d'En Comú Podem Joan Mena qui encapçalaran les juntes, respectivament.

Al seu torn, el líder de la formació, Pablo Iglesias, serà portaveu a la comissió constitucional mentre que Alberto Garzón, cap de files d'Izquierda Unida, ho serà a pressupostos i economia. El diputats Rafa Mayoral, Pablo Echenique i Alberto Rodríguez, a més, ho seran a interior, indústria i treball, respectivament.

El gruix de les presidències, per al PSOE

Encara que els principals partits a la cambra espanyola han obtingut alguna presidència de les comissions constituïdes aquest dimarts, el PSOE liderarà 14 de les 28 possibles com ara la d'exteriors, a càrrec de Sergio Rodríguez, i la constitucional, en mans de Patxi López. Els socialistes també presidiran tres de les set comissions mixtes al Congrés, compostes per diputats i senadors. En concret, correspondrà al PSOE la del Tribunal de Comptes (Santos Cerdán), la de la Unió Europea (Susana Sumelzo) i la d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (Isabel Fernández).

A més, l'excomissionada del govern per al Repte Demogràfic, Isaura Leal, encapçalarà la junta de política territorial i funció pública, mentre que Pablo Arangüena ho farà de cultura i esport, José Manuel Franco s'encarregarà d'educació i formació professional i José Javier Izquierdo de foment. A banda, la diputada Begoña Nasarre s'ocuparà de la comissió de l'estatut del diputat; Pilar Cancela, d'igualtat; Beatriz Corredor, de justícia; Josefa Andrés Barea, del Pacte de Toledo; Agustín Zamarrón, de peticions; Joan Ruiz, de polítiques integrals per a la discapacitat, i Beatriz Micaela Carrillo, del Pacte d'Estat de Violència de Gènere.

En aquest sentit, tal com estableix la normativa, serà la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, qui liderarà la comissió del reglament.

Girauta (Cs) s'ocuparà de defensa

Més enllà de l'acord que ha subscrit Ciutadans per cedir càrrecs a Vox dins les comissions parlamentàries, la formació taronja també tindrà fins a cinc presidències. El diputat Juan Carlos Girauta capitanejarà la de defensa, comissió on va ser portaveu la legislatura passada.

Els bons resultats als comicis de l'abril, que van donar 25 diputats més a la formació d'Albert Rivera, li han permès exercir la presidència de dues juntes més. Economia, cooperació internacional, qualitat democràtica i ja la esmentada de defensa seran les cinc comissions que presidirà Cs. També hi haurà un representant del partit a la comissió mixta per a les Relacions amb el Defensor del Poble.

stats