Política 16/06/2023

El PP inicia contactes amb els partits del Consell, amb El Pi i Vox en el punt de mira

"Tenc clar que seré el president del Consell de Mallorca", ha assegurat Galmés després de recollir les credencials

2 min
Antoni Fuster (PP) amb els representants de Vox aquest divendres

PalmaA Palma, el PP i Vox han trencat relacions i Jaime Martínez governarà en solitari amb Fulgencio Coll a l'oposició. A escala autonòmica, les dues formacions han iniciat les negociacions, però amb un pacte que, a hores d'ara, sembla molt llunyà per les pretensions dels dos partits. En el Consell de Mallorca, encara s'està en stand-by. Aquest divendres tots els consellers insulars elegits a les eleccions del 28-M han acudit al Parlament per recollir les credencials, i el candidat del PP, Llorenç Galmés, ha assegurat que contactarà amb els portaveus de tots els partits per parlar de la seva investidura.

Els tretze consellers insulars del PP han recollit les credencials aquest divendres

Galmés, a diferència de Marga Prohens, té diverses opcions. Després de treure 13 consellers –la majoria absoluta són 17–, es pot llançar a Vox, ja que amb els cinc representants de l'extrema dreta assoliria la majoria, però també pot anar a buscar els dos consellers d'El Pi. La suma amb els regionalistes superaria els 13 consellers de l'esquerra, per la qual cosa Vox deixaria de ser decisiu per formar govern. Així, Galmés ha d'elegir si vol un govern en minoria amb El Pi o la majoria absoluta amb Vox.

De moment, s'ha mostrat segur que serà el president del Consell, i vol començar a governar "com més aviat millor". "No sé què volen fer altres", ha afirmat referint-se a les voluntats d'El Pi i Vox. El candidat del partit d'extrema dreta ha matisat que farà "el que digui el partit" des de Madrid. És a dir, Santiago Abascal decidirà què es farà en el Consell, com és habitual en aquesta formació, que té un alt grau de centralisme.

Demanat per possibles pactes, el conseller regionalista i batle de Costitx, Antoni Salas, ha declarat que "primer s'han de veure les coincidències programàtiques i la situació en què es troba cada força política". "Venim per apropar-nos a les idees que siguin bones per als mallorquins. Som un grup modest que està aquí per dir que necessitam sentit comú i que la sensació de pèrdua de qualitat de vida s'aturi", ha assenyalat.

stats