Política 21/02/2023

Podem i PSIB acorden demanar a Europa limitar la compra d'habitatges a no residents

La formació morada transacciona una esmena dels socialistes perquè la llei autonòmica que ho reguli tingui el vistiplau de l'Estat i la Unió Europea

2 min
Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes. / ISAAC BUJ

PalmaFinalment no hi haurà divisió en el Pacte per la limitació a la compra d'habitatges a no residents. Aquest dimarts es debat una Proposició No de Llei (PNL) d'Unides Podem, amb un dels 15 punts que, inicialment, instava a aprovar una llei autonòmica que recollís la limitació. El PSIB havia anunciat que hi votaria en contra, però finalment ha negociat incloure una esmena perquè la normativa tingui el vistiplau inicial de l'Estat i la Unió Europea (UE), per habilitar les Balears en aquest sentit.

Aquesta esmena, que rebaixa el to de la proposta inicial, farà que hi hagi unanimitat entre els grups del Pacte, ja que deixa clar que la llei autonòmica no es farà de manera unilateral. Aquest dilluns MÉS i UP s'havien alineat per accelerar la posada en marxa de la mesura, però el PSIB assegurava que la proposta "era enganar els ciutadans", ja que s'ha de tenir en compte la lliure circulació de capitals que estableix el dret europeu. Així, el redactat final marca que s'haurà de negociar tant amb el govern espanyol com amb la UE per habilitar una "excepció balear".

"El que hem fet és reconduir la situació segons l'acord que teníem, amb la constitució del grup d'estudi entre els governs balear i estatal, i l'àmbit acadèmic", ha declarat el diputat socialista Joan Ferrer. Des del PSIB reiteren la voluntat d'actuar damunt la venda d'habitatges a no residents: "És un dels elements que incideixen en l'augment de l'especulació immobiliària". Ferrer ha remarcat que fer una llei autonòmica sense l'aval d'Europa i l'Estat "estaria abocat al fracàs", i espera que amb la presidència de la UE per part d'Espanya, en el segon semestre d'aquest any, "s'obri aquest debat".

Per la seva banda, el diputat de la formació morada, Pablo Jiménez, ha afirmat que des del partit "no s'entenia la negativa" del PSIB a votar-hi a favor. "Es diu que no es pot, però el Tribunal de Justícia de la UE marca que amb un problema d'alarma social es poden fer excepcions", ha explicat. "L'esmena és per treballar conjuntament amb l'Estat i la UE per trobar el marc necessari", ha afegit.

On sembla que no hi haurà acord és en la rebaixa d'immobles en propietat per ser considerat un gran tenidor. Actualment, són deu els habitatges requerits, però Podem vol que es rebaixi fins a cinc immobles, un punt on el PSIB ja va anunciar aquest dilluns que hi votaran en contra, escudant-se en la llei estatal d'habitatge que s'hauria d'aprovar abans de les eleccions autonòmiques.

stats