Energia
Política 05/01/2023

Podem s'atribueix els avenços en transició energètica i obvia la normativa anterior a la seva entrada en el Govern

La coordinadora autonòmica sosté que Yllanes i Malagrava "varen assumir el repte des de zero", tot i que la legislació balear que regula el sector i crea l'IBE és de la legislatura 2015-2019

2 min
La coordinadora autonòmica de Podem, Antònia Jover

Palma"Quan el 2019 vàrem negociar amb els nostres socis les àrees de govern, teníem molt clar que la transició energètica seria un dels sectors estratègics de la dècada. Millor que estigués en mans de Podem. Vull donar les gràcies a Pep Malagrava –director general d'Energia– i al vicepresident Juan Pedro Yllanes per assumir el repte i posar-lo en marxa des de zero". Aquestes són les paraules de la coordinadora autonòmica de Podem, Antònia Jover, que s'ha atribuït aquest dijous els avenços en matèria d'energia a les Balears.

Així i tot, la resposta no s'ha fet esperar. Un dels illencs amb un rang més alt dins el govern espanyol, Joan Groizard, ha recordat que el projecte de Llei de canvi climàtic i transició energètica es va tirar endavant l'agost del 2018, en una legislatura en què la formació morada donava suport extern a l'Executiu.

"Hi ha marge per donar compte de la feina feta, explicar els bons resultats i fer proposta política seriosa i diferenciada... sense donar-hi una falsa èpica que fa perdre credibilitat als gestors i al projecte", sosté Groizard, que dirigeix l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE) del Ministeri de Transició Ecològica. "Mira si devíem tenir una bolla de vidre que l'agost del 2018 ja sabíem que un any després vindria Podem a començar des de zero la política energètica de les Balears", ironitza.

La Llei de canvi climàtic va donar peu a la creació de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), dirigit per Ferran Rosa, que serà el número 3 de MÉS per Mallorca al Parlament. A més, obliga a incorporar plaques solars a grans aparcaments o edificis, dona suport a l'autoconsum i aspira a prohibir la creació de cotxes de dièsel el 2025. "Crec que aquest tipus de missatges no fan cap favor a l'objectiu d'aconseguir majories progressistes i mostrar solvència a la gestió", sentencia Groizard, referint-se a les paraules de Jover.

stats