Política 31/10/2018

9.797 persones es beneficiaran a les Balears del bo social per pal·liar la pobresa energètica

L'ajuda ofereix descomptes d'entre un 25% i un 40% en la factura de l'electricitat, segons ha explicat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons

K. Oñate / Efe
3 min
Imatge de recurs.

PalmaUn total de 9.797 persones a les Balears s'han acollit al bo social que ofereix el govern central cada hivern per pal·liar la pobresa energètica. Aquesta ajuda ofereix descomptes d'entre un 25% i un 40% en la factura de l'electricitat, segons han informat aquest dimecres el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el director general de Canvi Climàtic, Joan Groizard.

El conseller ha explicat que "amb les ajudes del Govern balear, que gestionen Càritas i la Creu Roja, s'han pagat factures de llum a 600 persones des de final del 2016 fins ara". A més, hi ha pressupostats 400.000 euros fins al març del 2019, dels quals se n'han sol·licitat ja 265.000 i, com ha dit Pons, "amb l’actual pressupost, crec que tenim suficients recursos, però no hi hauria inconvenient a ampliar-los en cas de fos necessari".

Marc Pons ha fet una crida perquè totes les famílies que vulguin acollir-se a aquestes ajudes comprovin a través de la pàgina web de tots dos executius que compleixen els requisits i les sol·licitin.

Les portaveus de Càritas i Creu Roja, el conseller Marc Pons i el director general de Canvi Climàtic Joan Groizard.

A banda d'això, aquest dimecres s'ha reunit la Mesa de Lluita contra la Pobresa Energètica per avaluar les dues línies d'ajudes que els balears poden rebre per a despeses energètiques i per fer un balanç de les ajudes autonòmiques que s'han concedit durant els dos últims anys.

Del total d'ajudes autonòmiques aportades des de finals del 2016 fins a l'actualitat, Càritas ha facilitat uns 12.000 euros a prop de 60 famílies, i pel que fa a la Creu Roja, l'entitat ha destinat uns 90.000 euros a unes 430 persones, segons han detallat les portaveus d'ambdues organitzacions.

La representant de la Creu Roja, Elisabeth Minchón, ha afirmat que, normalment, el perfil de les persones que acudeixen a ells per sol·licitar ajudes energètiques correspon a "dones sense ingressos o amb treballs precaris" que "en els mesos de fred i quan pugen les factures no poden fer front a les despeses", ha dit.

Minchón també ha reivindicat que "quan es considera la persona com a consumidora es perd de vista el dret humà a l'energia" i ha assegurat que prefereix que es parli d'energia i no de pobresa energètica.

Per la seva banda, Raquel Càritas, ha assenyalat que, a vegades, les ajudes no es poden distribuir fàcilment perquè hi ha famílies que "es veuen obligades a compartir casa" i ha demanat a l'executiu balear que faci tot el possible perquè tots aquells que ho necessitin puguin accedir a aquestes subvencions.

Especificitats i modificacions del bo social

El director general Canvi Climàtic del Govern balear, Joan Groizard, ha explicat que un dels requisits per obtenir el bo social de l'Estat és rebre un màxim de 14 pagues inferiors a 600 euros anualment i ha especificat que, en el cas de les ajudes autonòmiques, Càritas i la Creu Roja fan una valoració per seleccionar els beneficiaris.

Segons ha explicat el director general, la modificació del reial decret que regula aquesta matèria inclou mesures per pal·liar l'increment del preu de la llum, com la supressió provisional el 7% de l'impost d'electricitat, la millora de la informació i la protecció dels usuaris i la prohibició de la venda de serveis energètics "porta per porta", reforçant els mecanismes per sancionar-la.

Groizard ha recordat que totes les famílies que estiguin adherides al bo social de l'any passat han de renovar la seva sol·licitud abans del 31 de desembre per no perdre l'ajuda i ha fet una crida perquè tots aquells que no puguin fer front a la factura de la llum comprovin si compleixen els requisits i demanin les ajudes.

stats