La plataforma de Yolanda Díaz fa via entre els recels de Podem

Els comuns, a diferència del partit lila, sabien que la vicepresidenta crearia l'associació Sumar per organitzar el "procés d'escolta"

3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha sigut l’artífex de l’acord.

MadridSi hi ha una cosa que Yolanda Díaz no s’ha cansat de repetir des que va anunciar el seu nou projecte polític és que vol que els partits hi tinguin un paper secundari. De fet, pretén que en la primera fase per construir la plataforma el protagonisme sigui per a la societat civil. Així, la vicepresidenta segona ha decidit organitzar l’anomenat “procés d’escolta” a través d’una associació nova que portarà per nom Sumar –una paraula que ha anat repetint últimament per demanar unitat a l’esquerra, especialment a Andalusia– per evitar dependre dels partits. Ara bé, que Díaz hagi deixat clares les seves intencions no vol dir que tot plegat no generi inquietud entre les formacions que la plataforma hauria d’aglutinar. Especialment a Podem, amb qui la relació fa setmanes que és més que tibant. 

L’equip més estret de Díaz va sol·licitar el registre d’aquesta associació a principis d’abril i encara està pendent que el ministeri de l’Interior hi doni el vistiplau. El procés podria trigar uns tres mesos i, per tant, l’equip de la vicepresidenta comptava tenir a punt l’entitat a principis d'estiu, un cop haguessin passat les eleccions andaluses del 19 de juny, quan Díaz pretén començar el seu procés d’escolta. Ara bé, la mateixa ministra ha admès aquest dijous que no ha decidit si el nom serà el de la marca electoral per a les pròximes eleccions -la vicepresidenta ni tan sols ha confirmat encara que serà candidata-. Podem assegura que no tenia constància de les intencions de Díaz. “No ho sabia”, ha confirmat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en declaracions als mitjans de comunicació. Des de l’equip de la vicepresidenta segona admeten que no havien informat els partits d’aquest registre. “Els partits sabien que Yolanda Díaz ho volia fer de forma independent”, afirmen fonts de l’entorn de la ministra de Treball, que recorden que ni la mateixa Díaz figura com a membre d’aquesta associació. Confirmen que l’han sol·licitat persones pròximes a la vicepresidenta com la regidora de Compostel·la Oberta Marta Lois.

Ara bé, sí que és cert que part dels comuns estaven al cas d’aquesta operació, segons confirmen diverses fonts de la formació a l'ARA. La relació entre Díaz i el partit d’Ada Colau és molt estreta i la comunicació és fluida i constant, sobretot amb la direcció. La mateixa vicepresidenta ha explicat aquest dijous, per exemple, que abans que l’alcaldessa de Barcelona confirmés que es presentaria a un tercer mandat va trucar-li per comunicar-l'hi, i Díaz va explicitar davant dels mitjans de comunicació la seva intenció de participar en la seva campanya. Els comuns no han amagat mai la seva sintonia amb la vicepresidenta i la seva intenció de bolcar-se amb el seu projecte polític.

La sintonia amb Errejón i García

Més enllà de si la vicepresidenta segona va informar o no els partits sobre Sumar, algunes veus de Podem reconeixen que se senten “menystinguts” i hi ha malestar per com Díaz està impulsant la plataforma. De cara enfora, però, eviten la confrontació i fonts oficials del partit treuen ferro al fet que la ministra no els comuniqui cap dels passos: “Ja ho farà quan toqui”.

Els recels entre els liles i l’equip de Díaz contrasten amb la bona sintonia que exhibeix la ministra amb la líder de Més Madrid, Mónica García. En els últims dies, totes dues s’han deixat veure en actes com la manifestació de l’1 de maig, durant les festes de Sant Isidre de Madrid o en actes com la presentació del llibre de García Política sin anestesia. Díaz també va compartir escenari fa uns dies amb Íñigo Errejón en un acte conjunt sobre salut mental i precarietat laboral. De moment, però, també estan expectants sobre com s’acaba concretant la plataforma per si la sintonia entre els dos equips pot anar més enllà.

stats