Política10/04/2019

La Plataforma Antifeixista denuncia que es Castell no retira la simbologia franquista

La Comissió de Memòria i Reconeixement Democràtics instà el Consistori a eliminar els vestigis franquistes del mausoleu dedicat a les víctimes de l''Atlante'

Ivan Martín

Es CastellLa Plataforma Antifeixista de Menorca ha denunciat la inacció de l'Ajuntament del Castell, governat pel Partit Popular i El Pi, a l'hora de complir la decisió de la Comissió de Memòria i Reconeixement Democràtics, segons la qual instava oficialment el Consistori a retirar la simbologia franquista del mausoleu dedicat a les víctimes del vaixell presó 'Atlante'. En concret, es tracta d'un escut franquista i la frase "a los caídos por Dios y por España". Des de la Plataforma recorden que la seva projecció en un espai públic incompleix les lleis estatal i autonòmica en aquesta matèria.

A més, la Plataforma Antifeixista de Menorca considera que l'actuació de restitució no és complicada, ja que en l'informe de la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement no es parla de l'interior del mausoleu, només del seu exterior. Els activistes titllen la simbologia existent al cementiri del Castell d'"excloent i antidemocràtica", i asseguren que la societat menorquina no pot permetre "retre honor i homenatge al règim franquista". Lamenten que en el segle XXI encara quedin restes d'aquesta simbologia i ho atribueixen al fet que l'estat espanyol no ha condemnat el franquisme i els seus crims, i tampoc ha demanat perdó.

Cargando
No hay anuncios

La Plataforma deixa clar que les víctimes de l''Atlante' "no hi tenen res a veure, el problema és la simbologia franquista". Per aquest motiu, demanen a l'Ajuntament del Castell que actuï i accedeixi l'exigència de la Comissió. De la mateixa manera insten la institució local a complir la Llei de memòria històrica espanyola i la de memòria democràtica del Govern balear. L''Atlante' fou un vaixell presó que el novembre del 1936 va protagonitzar un dels capítols més sanguinaris a Menorca. Després d'un assalt republicà, un total de 75 persones (37 religiosos i 38 civils) van ser afusellades.