Urbanisme
Política 06/10/2022

El Pla General de Calvià empra preus del metre quadrat de Blanes per fixar els de Costa d'en Blanes

Les fitxes per establir preus immobiliaris de referència a la costa calvianera són anuncis de la localitat catalana copiats d'internet

2 min
Notícia

Palma“Sentiu-vos de vacances constants en aquest pis de Blanes” per 199.000 euros. És l’anunci d’una immobiliària de la ciutat catalana, que, encara que sembli impossible, figura en el Pla General de Calvià, actualment en revisió. I no és l’únic. Segons els documents que ha inclòs l’equip redactor de la proposta de nou Pla General a Calvià, que no té precisament el preu del metre quadrat molt assequible, és possible comprar un local comercial de prop de 70m2 a Costa d'en Blanes per 35.000 euros. La fórmula és molt senzilla, copiar anuncis de Blanes en comptes de fer servir els que pertocarien: Costa d'en Blanes.

L'ARA Balears ha detectat fins a 12 fitxes amb referències a pisos i locals comercials de Blanes en comptes de Costa d'en Blanes a les fitxes que ha publicat l’Ajuntament de Calvià en el procés de revisió del Pla General, i que pretenen fixar un preu de referència, per exemple, a l'hora d’una futura expropiació o conflicte d’interessos que hagi de menester una referència de preu en un moment concret.

Sembla difícil que això passi fins a 12 vegades, però és així. En el ‘Resum de preus’ que tot pla general incorpora per poder establir uns criteris del cost del metre quadrat en cadascuna de les seves tipologies (habitatge, local comercial, etc.) corresponent a la Costa d'en Blanes, s’han agafat pisos, cases i locals de Blanes, sense que ningú no se n’hagi temut.

Per tant, ara mateix, un restaurant de 105 metres quadrats, equipat, a Costa d'en Blanes surt només per 160.000 euros. En realitat, és un local de la plaça Molina número 3 a Blanes. Un altre local, de 75 metres quadrats, es pot aconseguir per només 59.000 euros, al carrer Vilar Petit de la mateixa localitat.

Tota aquesta informació figura en la memòria econòmica, el tom IV del projecte de Pla General, que ja està aprovat inicialment amb data de 30 de juny d’enguany, i que es troba en aquests moments en fase d’exposició pública. Aquest procés participatiu acabarà el proper dia 10 i, per tant, encara permet presentar-hi al·legacions.

Ara mateix la memòria econòmica, un document de més de 200 planes que explica les característiques socioeconòmiques de la localitat i que pretén fer una ‘foto fixa’ del moment actual en tots els termes, basa el seu estudi de Costa d'en Blanes a haver copiat d’internet anuncis d’immobiliàries de Blanes, a Catalunya. Evidentment la validesa d’aquests preus no és aplicable a Calvià i ara falta veure si amb una memòria d’aquest tipus la situació es pot esmenar sense cap afectació en el procés d’informació pública.

stats