Pilar Lima: "He trencat sostres de vidre com a dona, sorda i lesbiana"

i
Daniel Martín
3 min
Pilar Lima: “He trencat sostres de vidre com a dona, sorda i lesbiana”

ValènciaPortaveu d'Unides Podem a les Corts Valencianes, Pilar Lima és la primera persona sorda que exerceix aquest càrrec a l’Estat. Abans ja havia sigut senadora. Conversem amb ella amb l’ajuda de les seves dues intèrprets.

Què li suposa ser una pionera en el seu càrrec?

— És positiu en el sentit que demostrem que qualsevol persona que té un objectiu el pot aconseguir. Però, al mateix temps, és negatiu que sigui una cosa excepcional. Jo he trencat tres sostres de vidre, com a dona, com a persona sorda i com a lesbiana, i sento una gran responsabilitat per això. Després, hi ha l’actitud paternalista d’algunes persones oients que dubten de la meva capacitat, que pensen que el partit m’ha posat aquí per utilitzar-me.

Quins entrebancs pateix per ser una persona sorda?

— El meu ritme és diferent. Fins i tot els companys de partit a vegades se n’obliden. Perquè les persones oients podeu escoltar la ràdio al cotxe i jo no, jo la informació l’he de llegir, i això demana temps. Un altre entrebanc és que les persones dubten de com es poden comunicar amb mi. Els mitjans de comunicació dubten a l’hora de preguntar-me. Noto que em costa que la gent es relacioni amb mi. Soc jo la que ha de fer el primer pas i acostar-se.

¿La pandèmia ha fet més grans aquestes barreres?

— El confinament ha sigut molt dur per a totes les persones sordes, en totes les compareixences a les televisions no hi havia intèrprets en llengua de signes. Amb la mascareta ha sigut impossible fer la lectura labial. I això ens ha portat a l’aïllament.

Prové de l’activisme polític. Quines limitacions ha trobat en la seva experiència en les institucions?

— Que a vegades el càrrec està buit de contingut, o que no es tenen les competències, o que no es té un pressupost assignat, o que, si es té, no es pot executar.

Com pot frenar Podem el seu retrocés electoral?

— Falta partit, unitat, cohesió. Hem fet les discussions fora, però cal fer-les als espais interns. I hem de recuperar gent valuosa que se n’ha anat.

Com ara qui?

— Molta gent, no vull donar noms i cognoms. Cal il·lusionar la gent, perquè la gent se n’ha anat defraudada. També estem molt influenciats pels mitjans de comunicació. Des que vam aparèixer, e ls poders mediàtics, financers i polítics han volgut destruir-nos.

¿El partit està més fort o més feble després de la sortida de Pablo Iglesias?

— Pablo ens ha deixat la millor situació en què ha estat l’espai situat a l’esquerra del PSOE en la nostra història democràtica recent. Som al govern d’Espanya i en els governs de diverses comunitats autònomes.

¿Yolanda Díaz és una bona candidata per a Unides Podem?

— L’últim baròmetre del CIS manifesta que la ciutadania espanyola veu en Yolanda Díaz una gran candidata per ser la pròxima presidenta del govern. Això és indicatiu que la societat espanyola comença a veure un perfil presidenciable, potser com la primera presidenta del govern d’Espanya.

En les picabaralles en l’executiu valencià entre PSPV i Compromís, vostès solen quedar-se al marge.

— Estem en una pandèmia i hem d’estar centrats en fer política.

Però amb qui estan més d’acord?

— El PSPV ha d’aprendre que no està governant sol.

¿L'aliança entre Compromís i Més País tanca la porta a un pacte entre vostès i la coalició taronja?

— Compromís és una coalició amb la qual tenim molts punts en comú. Amb la vicepresidenta Mónica Oltra tinc una relació de proximitat i la considero una aliada. D’altra banda, hi ha desacords amb Més-Compromís [principal partit de la coalició]. L’única certesa que tenim és que hem d’aspirar de manera conjunta a superar el PSPV.

¿Creu que Ximo Puig pot tornar a avançar les eleccions?

— Un avançament electoral a curt termini seria irresponsable quan milers de famílies valencianes depenen d’aquests pressupostos i de com gestionem els fons que ens arribaran des d’Europa.

stats