Política 15/06/2015

Pedro Sánchez veu "possible" introduir la segona volta però només en l'elecció d'alcaldes

En una entrevista a Antena 3, el secretari general dels socialistes rebaixa les pretensions de la presidenta andalusa, que havia apostat per aplicar-ho fins i tot a l'elecció del president del govern 

Europa Press
1 min
Pedro Sánchez, durant la intervenció al congrés dels socialistes catalans / PERE VIRGILI

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dilluns que veu "possible" introduir la segona volta en l'elecció d'alcaldes, però no per elegir presidents autonòmics ni el cap de l'Executiu central. A més, ha recalcat que, en tot cas, per a ell una futura reforma electoral tindria com a prioritat altres assumptes com "desbloquejar les llistes".

En una entrevista a Antena 3, Sánchez s'ha mostrat partidari de posar en marxa una reforma de la llei per obrir les llistes, introduir les primàries en tots els partits, limitar els mandats i garantir la transparència en els comptes públics dels partits, perquè creu que és el que necessiten els espanyols. La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que s'esbossa com la gran rival interna de Sánchez, havia anat més enllà i havia defensat que la segona volta fos un sistema fins i tot per designar al president del govern de l'estat, com per exemple succeeix a França. Díaz ho va plantejar després de les eleccions andaluses, en les quals va guanyar però va trobar moltes dificultats per trobar suports per la investidura.

Aquesta qüestió ja va estar a sobre de la taula quan, el PP, poc després dels comicis europeus, en què els dos principals partits van quedar per sota del 50% de sufragis per primer cop, va intentar impulsar una reforma electoral perquè governés la llista més votada. Aquesta possibilitat va quedar finalment desestimada ja que el pràcticament cap altre partit s'hi va mostrar favorable.

stats