L'enquesta de l'ARA
Política 09/07/2023

Pedro Sánchez, el polític més ben valorat a Catalunya

A Espanya la preferida és la seva companya de govern, Yolanda Díaz

3 min
Pedro Sánchez a l'inci de campanya

MadridSi Catalunya hagués de triar entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, la balança es decantaria clarament cap a la banda socialista. El president espanyol i candidat del PSOE al 23-J guanya de llarg el candidat del PP en l'enquesta de l'ARA: Sánchez obté un 4,68 mentre que Feijóo es queda amb un 2,84. Però és que, a més, el president del govern espanyol és el líder més ben valorat pels catalans, per davant dels polítics del país. No només dels candidats a les generals. Per exemple, també supera el president d'ERC, Oriol Junqueras, (4,34); l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (4,02); l'actual cap de l'executiu, Pere Aragonès (4,03), o el cap de l'oposició, Salvador Illa (3,96).

Valoració de candidats el 23-J
Nota entre 0 i 10 i percentatge de coneixement segons l'àmbit

No hi ha cap dels nou candidats pels quals s'ha preguntat en el sondeig que superi la barrera del 5. Els que més s'hi apropen són el mateix Sánchez, seguit del candidat del PNB, Aitor Esteban, que obté un 4,53, amb millor nota que els candidats independentistes catalans. La de Junts, Míriam Nogueras, amb un 4,49, passa per davant del candidat d'ERC, Gabriel Rufián (4,23), i de la cap de llista de la CUP per Girona, Mireia Vehí (4,22), un territori on els cupaires aspiren a treure escó. El dirigent republicà també perd per poc la seva particular pugna amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que rep un 4,35. Els dirigents que baixen del 4 són la candidata d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua (3,90), Feijóo i en l'últim lloc, el líder de Vox, Santiago Abascal (1,39).

La tendència no és la mateixa si agafem les valoracions d'arreu de l'Estat. Tampoc aconsegueix aprovar ningú, però Sánchez cedeix el primer lloc del rànquing a la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, qui més s'hi apropa, amb un 4,75. La segueix Sánchez (4,45), que torna a quedar per davant de Feijóo (3,87), i això que el sondeig de l'ARA atorga al PP la victòria en les eleccions. Aitor Esteban també és el dirigent nacionalista més ben valorat a l'Estat (3,58). El duel entre Junts i ERC, en aquest cas, el guanya Rufián (3,51) davant de Nogueras (2,83). El candidat republicà, a més, manté un índex de coneixement del 92% a Catalunya i del 83% al conjunt de l'Estat, mentre que la de Junts voreja el 50% al Principat i baixa fins al 26% quan s'amplia la mostra. Vehí torna a quedar per darrere, amb un 2,72; això sí, per davant d'Abascal (2,41).

Dinàmica de blocs

El secret perquè Sánchez sigui el dirigent més ben valorat a Catalunya és que no només rep l'aprovat dels seus votants, sinó que també el rep dels de Sumar (6,17) i els d'ERC (5,15). És a dir, els votants dels que han estat els seus socis en el govern de coalició fins ara. En canvi, el suspenen àmpliament tant els votants de Junts com els de la CUP. Són els mateixos que no han apuntalat la governabilitat a l'Estat en els últims quatre anys. Yolanda Díaz, tot i formar part del mateix executiu, només rep els vots favorables del PSOE i de Sumar, mentre que els tres partits independentistes catalans la suspenen.

L'explicació per la qual Feijóo obté una nota tan baixa tant a Catalunya com a l'Estat és que només rep l'aprovat dels seus votants, que no arriba al 7 (com en el cas de Sánchez), mentre que els de Vox li donen tan sols un 4,92. Una tendència similar a la de Santiago Abascal, que només rep l'aprovat dels seus, això sí, amb la nota més alta (7,90).

Entre el bloc independentista, Rufián és el que rep una pitjor valoració dels seus propis votants (6,93), en comparació amb Nogueras (7,16) i Vehí (7,35). És curiós també veure com els electors de Junts no aproven el candidat republicà, però, en canvi, els d'ERC sí que li donen un 5 a Nogueras. Els republicans també aproven Mireia Vehí, a diferència dels de Junts. En la batalla pròpia que ERC manté amb Sumar, també cal destacar que els votants de Sumar sí que donen l'aprovat a Rufián, a diferència dels republicans amb Díaz.

Més informació del 23-J

stats