Política 27/05/2019

Les patronals de les Illes recorden al PSIB guanyador la necessitat d'impulsar el REB

Tant CAEB com PIMEM destaquen que la concidència de governs d'aquest partit a Madrid i a les Illes ha de facilitar el nou règim especial

Ara Balears
3 min
Les patronals de les Illes recorden al PSIB la necessitat d'impulsar el REB

PalmaEls màxims responsables de les patronals CAEB i PIMEM, Carmen Planas i Jordi Mora, respectivament, han felicitat els guanyadors de les eleccions a les Illes, però han recordat que la coincidència de governs encapçalats pel PSOE a l'Estat i a la Comunitat ha de servir per aconseguir un règim econòmic que estimuli l'economia de les Illes.

Planes ha afirmat aquest dilluns en relació amb els resultats electorals de diumenge que “els partits polítics tenen ara la responsabilitat d'aconseguir acords que garanteixin la governabilitat i, sobretot, que garanteixin l'estabilitat i la seguretat jurídica que requereix la nostra economia”.

Planas ha felicitat “el Partit Socialista (PSIB-PSOE) per guanyar les eleccions del 26-M, així com la resta dels partits polítics pels resultats obtinguts i el conjunt de la societat per una jornada electoral tranquil·la i sense incidents que ha registrat un alta participació”.

“Cal que els nous governs siguin capaços de dialogar, que tinguin en compte la figura de l'empresari i que promoguin polítiques que afavoreixin la inversió i l'expansió empresarial perquè els empresaris som els que estiram l'economia i els que cream ocupació i, al final, això repercuteix en el benestar dels ciutadans”, ha indicat en una nota de premsa.

La presidenta de CAEB ha assenyalat que “ara que tindrem un govern del mateix color a Balears i a Madrid, és fonamental que aconseguim un REB que tingui en compte la insularitat i les inversions estatals que fan falta a les Balears perquè les empreses de les Illes estam en desavantatge respecte de les de la Península, ja que tenim un cost afegit, que és el de la insularitat. Esper que ara siguem capaços de tenir el REB que es mereixen les Balears i que arribem a polítiques de consens i de diàleg i es tingui en compte la figura de l'empresari”, ha defensat.

Carmen Planas ha conclòs que “des de CAEB esperam que els governs que es formin a Balears, tant en la Comunitat, com en els consells i ajuntaments, siguin sensibles amb el procés d'alentiment i desacceleració del creixement econòmic”, per la qual cosa ha demanat “que promoguin polítiques que afavoreixin les empreses, perquè si les empreses poden augmentar la seva productivitat i la seva competitivitat podrem crear ocupació més estable i de major qualitat”.

Valoració de PIMEM

El president de la Federació de la Petita i Mitjana empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, ha felicitat el PSIB de Francina Armengol per la seva victòria en les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge 26 de maig. “Enhorabona als socialistes per aquesta victòria, tant a l'Ajuntament de Palma com en el Consell de Mallorca i el Govern”. A més de la felicitació, el representant de PIMEM ha dit que vol que el nou repte d'aquesta legislatura sigui l'obtenció d'“un nou sistema de finançament per a les Illes Balears”.

“És el millor moment per començar a negociar un nou sistema de finançament per a la Comunitat”. La circumstància que durant els pròxims quatre anys coincidiran en l'Ajuntament de Palma, el Consell, el Govern balear i del govern estatal membres del mateix partit “pot afavorir que s'assoleixi d'aquest objectiu”, explica Jordi Mora.

“El REB no pot ser l'única eina perquè Balears se situï en la mitjana de finançament autonòmic. Els nostres governs autonòmics i nacional hauran d'establir una sèrie de negociacions per compensar les deficiències que ens implica el fet insular”. Precisament, a més de les mesures fiscals contemplades en la part que encara manca per aprovar del Règim Especial de les Balears, establir un principi d'ordinalitar pel qual “el que més dona, sigui també el que més rep” i la condonació del deute que la comunitat balear té amb el govern central són per a PIMEM els altres punts a tractar.

D'altra banda, des de la federació s'espera, a més, que moltes de les propostes que el PSIB porta en el seu programa polític i que van dedicades a les petites i mitjanes empreses i als autònoms “es duguin a terme”.

“L'estimulació fiscal i les ajudes encaminades a modernitzar el comerç tradicional i de proximitat són fonamentals si volem que els nostres petits comerciants siguin més forts i puguin prosperar. D'altra banda, el canvi fiscal és molt necessari, ja que no podem continuar ofegant les pime i els autònoms de la nostra comunitat”.

El foment a la innovació i inversió, a la contractació de persones qualificades i la transició tecnològica són tres aspectes que Mora també veu necessari abordar al més aviat possible aquesta legislatura. “S'ha fet una gran feina en aquest apartat durant els últims quatre anys. Si continuam fomentant el nostre teixit empresarial, aconseguirem que el nostre mercat laboral sigui més estable i segur davant possibles crisis”.

Finalment, a l'àmbit europeu, per al representant de PIMEM, “cal continuar treballant perquè Europa reconegui els problemes de Balears i ampliï la llei de minimis que potenciaria la competitivitat de les nostres empreses, creixerien les seves exportacions i podria fomentar la internacionalització d'aquestes.

stats