Política 07/12/2021

El Parlament reclama al govern espanyol que estudiï aplicar un impost sobre els beneficis empresarials derivats del covid

En canvi, la Cambra rebutja que es faci un llistat de les empreses que han augmentat els guanys de manera evident per la pandèmia

2 min
Ple del Parlament.

PalmaEl Parlament reclama al govern espanyol que formi un grup de treball per estudiar la possibilitat d'implantar un impost a les empreses que s'han lucrat gràcies al covid-19 –pime i autònoms n'estarien exempts. Aquest era un dels punts d'una proposició no de llei (PNL) que ha presentat MÉS per Mallorca i que incloïa una altra mesura que ha estat rebutjada: demanar al Ministeri d'Economia un llistat de les empreses i els sectors que han augmentat els beneficis de manera evident gràcies als contractes públics que s'han fet per combatre la pandèmia. El primer punt s'ha aprovat després d'incorporar-hi una esmena del PSIB amb 51 vots a favor i 30 en contra.

"Volem que qui ha guanyat amb la crisi pagui. No volem que ens passi com amb el rescat bancari", ha dit el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, durant la intervenció per defensar aquesta PNL. L'impost que han proposat els ecosobiranistes seria temporal i aplicable a les grans multinacionals, els accionistes de les quals no s'haurien d'omplir "les butxaques" a costa de l'esforç econòmic de la població i les administracions. De fet, el portaveu ecosobiranista ha recordat que moltes grans corporacions no haurien pogut desenvolupar productes i serveis per combatre el covid sense ajuts públics i ha aprofitat per tornar a reivindicar una fiscalitat progressiva. "Les rendes del treball paguen proporcionalment molt més que les del capital. Amb les ajudes de l'Estat, hi ha grans fortunes que proporcionalment paguen una misèria en comparació amb un treballador de peu", ha explicat.

Durant el debat, el PP, Cs, El Pi i Vox s'han posicionat en contra de la PNL de MÉS, que el portaveu dels populars, Toni Costa, ha qualificat de "barbaritat", segons ha informat Europa Press. "No compartim ni l'exposició de motius ni els punts, perquè ja existeix un impost sobre els beneficis empresarials", ha dit, a més de considerar "impossible" que l'administració determini qui ha obtingut benefici i qui no. El diputat de Ciutadans Marc Pérez Ribas ha indicat que iniciatives com aquesta "desincentiven qui veu les crisis com una oportunitat empresarial". Per part seva, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha qüestionat la utilitat de fer un llistat d'empreses.

stats