Política 03/03/2020

El Parlament vol ja una proposta de policia autonòmica per a les Balears

També s'ha aprovat que l'Executiu "plantegi formalment" al govern espanyol la voluntat de les Illes de rebre la transferència de costes

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de la Policia Nacional.

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts una iniciativa de Més per Menorca per la qual s'"insta" el Govern que l'Institut de Seguretat Pública de Balears "acabi i faci pública" ja la seva proposta de model de la futura policia autonòmica, segons ha informat l'agència Efe.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha defensat una iniciativa parlamentària en la qual també s'ha aprovat que l'Executiu "plantegi formalment" al govern espanyol la voluntat de les Illes de rebre la transferència de costes i que, per aquest motiu, es constitueixi una comissió sectorial per al traspàs.

La moció de Més per Menorca constava de tres punts ben diferents: que es facin abans del primer trimestre del 2021 els informes necessaris per avaluar les condicions de traspàs a les Balears de la matèria de recursos hídrics; en segon lloc, la proposta de la policia autonòmica i, finalment, la transferència de costes.

Els tres punts han estat aprovats gràcies al suport unànime dels partits d'esquerra. Respecte de l'oposició, en l'assumpte de la competència de recursos hídrics, Ciutadans hi ha votat a favor; Vox, en contra, i el PP s'ha abstingut.

En el punt de la policia autonòmica, el PP, Cs i Vox s'hi han oposat i El Pi s'hi ha pronunciat a favor. A la votació de la competència de costes, tots els partits s'hi han posicionat a favor, a excepció de Vox.

Durant el debat sobre la policia autonòmica, Castells ha lamentat el "to de menyspreu" emprat pel diputat de Ciutadans, Maxo Benalal. El portaveu de Més per Menorca li ha recordat que la creació de la policia autonòmica està recollida a l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i que qui paga els sous dels agents de les policies catalana i basca és l'estat espanyol a través de les corresponents transferències econòmiques.

Benalal ha afirmat que sembla que el Govern està en "un altre planeta" perquè els recursos de les Balears són molt limitats, com reconeix el mateix Executiu. Per això, el que ha de fer és que "funcionin els serveis que dona als ciutadans", destaca el diuptat de Cs.

Per la seva banda, el diputat del PP Sebastià Sagreras ha defensat que el propòsit d'un cos policial autonòmic no és "fer país", sinó donar seguretat als ciutadans. Sagreras s'ha oposat a aquest nou cos en advertir el "precedent" de Catalunya, que no "convida a l'optimisme", on dirigents polítics han emprat els Mossos d'Esquadra com a "eina" per "intentar" assolir la independència de Catalunya.

stats