Política 22/09/2020

El Parlament dona llum verda al decret que incrementa els treballadors de les residències de gent gran

La norma fixa en un màxim de 100 euros la sanció per fumar al carrer

Maria Llull
2 min
Una usuària d'una residència de gent gran amb dos treballadors

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts el decret 12/2020 que el Consell de Govern va aprovar el 28 d'agost i que incrementa el nombre de treballadors a les residències de gent gran de 28 a 33 per cada 100 usuaris, entre altres mesures. La norma també estableix que la sanció per fumar al carrer és d'un màxim de 100 euros i amplia fins al 30 de setembre el termini que tenen els actuals beneficiaris de la renda social garantida per sol·licitar l'ingrés mínim vital a l'Estat. El decret, que no es tramitarà com a projecte de llei com havia sol·licitat el PP, s'ha validat amb els vots a favor de tot el ple, excepte dels diputats de Vox, que hi han votat en contra.

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha estat l'encarregada de defensar la norma i ha justificat la necessitat d'ampliar el termini perquè els receptors de la renda social garantida del Govern facin la transició a l'ingrés mínim vital de l'Estat. Santiago ha indicat que el Govern ha ajudat 4.400 persones a fer aquest tràmit i que la Conselleria d'Afers Socials va revisar la situació dels 9.000 beneficiaris de la renda social i de la renda mínima d'inserció, la qual és competència del Consell de Mallorca. La consellera ha assegurat que tots els sol·licitants de l'ingrés mínim vital "continuaran rebent la percepció autonòmica" mentre no tinguin una resposta afirmativa de l'Estat.

Santiago també ha apuntat que hi ha va haver un problema quan 760 persones no varen respondre als requeriments de la Conselleria i es va decidir suspendre el pagament de la renda social. Amb aquesta mesura, han aconseguit que 680 titulats ja hagin iniciat els tràmits per sol·licitar l'ingrés mínim vital.

El català no serà un requisit per al personal de neteja temporal de les escoles

A més, el decret inclou una disposició addicional mitjançant la qual el personal de neteja de les escoles que faci substitucions temporals no haurà de complir tots els requisits de la plaça, inclòs el català. El que sí que deixa clar la norma és que en cap cas aquesta excepció s'aplicarà per als treballadors que s'hi incorporin de manera indefinida.

stats