Política 15/03/2022

El Parlament convalida el decret llei per pal·liar els efectes del covid en el transport de viatgers

La Cambra ha rebutjat tramitar-lo com a projecte de llei a petició de Ciutadans

ARA Balears
2 min
El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts el Decret 1/2022 de mesures urgents per pal·liar els efectes derivats de la pandèmia en els contractes de concessió de transports de viatgers per carretera el 2021, segons ha informat Europa Press. El decret es refereix a les illes de Menorca i Eivissa, ja que a Mallorca des del 2021 el servei funciona en règim de contracte programa. En el cas de Formentera, el contracte actual ja inclou l'obligació de garantir l'equilibri econòmic i compensar el dèficit d'explotació.

Segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, encara que el 2021 es va reactivar l'economia va haver-hi encara restriccions a la mobilitat per controlar les onades de la pandèmia i les xifres turístiques no varen arribar a les prepandèmiques.

Per aquesta raó, es va optar per mantenir les ajudes que ja es van activar el 2020 per al transport de viatgers. Marí ha destacat la resposta "ràpida, efectiva i eficient" del Govern després de les peticions dels consells insulars.

El conseller ha explicat que, gràcies al decret, les empreses disposen d'un marc legal "més àgil" per a la reclamació de les ajudes a partir de les fórmules establertes, encara més en l'actual context d'incertesa. "El Govern està al costat dels que pateixen els efectes de la crisi i que en puguin justificar el desequilibri", ha afegit Marí.

El decret ha rebut el vistiplau unànime de la Cambra, encara que l'Executiu ha rebut crítiques pel rescat a sectors privats o la manca d'ajudes per a altres sectors. El diputat del PP José Luis Camps ha aprofitat la seva intervenció per insistir en la reclamació d'una rebaixa d'impostos que afavoreixi el sector del transport i ha apuntat que el text es podria haver tramitat com a projecte de llei simplificat.

Per part seva, el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà, tot i que ha expressat el seu suport al text, ha rebutjat un "rescat sistemàtic" de sectors privats i ha reclamat que les ajudes tinguin un retorn a la societat. MÉS també ha demanat que es tinguin en compte els criteris d'insularitat en les ajudes a comunitats autonomes.

El diputat de Vox Sergio Rodríguez ha celebrat que "per fi" el Govern faci "un bon ús" del decret llei perquè en aquest cas "sí que està justificada la necessitat urgent". Per la seva banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha criticat les "lliçons" d'Unides Podem quant a la política de concessions. Cs ha demanat la tramitació com a projecte de llei, encara que la Cambra ho ha rebutjat.

stats