Política 29/01/2019

El Parlament aprova la Llei de residus i sòls contaminants

La normativa posa fre a l'ús de plàstics d'un sol ús, fixa mesures per a la reducció de residus i estableix la recollida selectiva

M.ll.
2 min
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts la Llei de residus i sòls contaminants de les Illes Balears, una normativa que posa fre a l'ús de plàstics d'un sol ús, fixa mesures per a la reducció de residus i estableix la recollida selectiva de matèria orgànica, tèxtil i de l’oli, entre altres mesures.

Mitjançant aquesta llei, es prohibiran les bosses de plàstic d'un sol ús, els productes amb micro plàstics, les càpsules de cafè fetes amb materials no compostables i els encenedors i maquinetes d'afaitar d'un sol ús.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha destacat que es tracta d'una llei "pionera i valenta", tant a escala estatal com a escala europea, i ha destacat que es tracta d'un "canvi de model" tant per als ciutadans com per a les administracions i les empreses.

El debat sobre la llei de residus ha estat marcat per les crítiques del PP i Ciutadans. Ambdues formacions han lamentat que la nova normativa vagi més enllà de les directrius europees. "La llei inclou mesures que no s'adapten a la normativa europea i estatal i trenca el mercat únic", ha assenyalat la diputada de Ciutadans Olga Ballester, qui també ha afegit que "no es pot prohibir la venda de productes permesos a la Unió Europea".

La diputada del PP Antònia Perelló ha acusat el Govern de no haver atès les demandes dels "sectors afectats" i ha demanat major "realisme" a l'Executiu. Segons Perelló, "els productors i distribuïdors necessiten un temps" per adaptar-se al canvi de model.

D'altra banda, el diputat de Podem Aitor Morràs ha recordat l'anterior legislatura, quan la consellera insular de Medi Ambient, la popular Catalina Soler, autoritzà la importació de residus. De fet, Morràs s'ha referit a Soler com a "Lady Caca" durant el debat. El diputat de Podem ha recordat la pressió que han exercit "algunes empreses com HP, Nespresso, l'Associació Nacional d'Aigües Envasades, Ecovidrio i Ecoembes", entre d'altres.

Miquel Gallardo, diputat de MÉS per Mallorca, ha criticat el fet que el president del PP, Biel Company, no hagi assistit a la votació. "Es veu que els residus no li importen gaire, perquè no hi és", ha dit. Gallardo ha considerat que aquesta normativa autonòmica "és viable" i ha indicat que els partits que formen part del pacte de govern són "més partidaris de la protecció del medi ambient que del lliure mercat".

"Que aquesta llei no hagi tingut cap esmena a la totalitat és bon senyal", ha assenyalat el diputat d'El Pi Josep Melià, qui també ha considerat que el Govern té competències per enllestir aquesta normativa malgrat les crítiques per anar una passa més enllà de les directrius europees.

Damià Borràs ha defensat la llei en nom del Partit Socialista i ha estat prou clar quant a la seva necessitat en afirmar "o reciclam o ens reciclen". Patrícia Font, diputada de MÉS per Menorca, ha defensat que la llei implica "un canvi de mentalitat", i ha destacat el fet que "posa l'accent en la reducció" dels residus.

stats