La pagesia es revolta
Política 19/02/2024

Palma ovaciona els pagesos al seu pas per la plaça d'Espanya

La ciutadania rep la protesta amb expectació i amb els mòbils a la mà

2 min
Els tractors marxen per Palma metre un home amb una bandera d'Espanya grava el moment amb el seu mòbil.

PalmaAplaudiments, bones cares de la ciutadania i mòbils a la mà per immortalitzar el moment. Aquesta ha estat la imatge més freqüent durant el pas dels tractors per la plaça d'Espanya. Persones de totes les edats, turistes i residents han observat aquesta estampa tan insòlita al centre de Palma. Les Avingudes han quedat desertes de cotxes i busos i han donat pas als tractors, que duien lemes com "Pagesia o mort", "La nostra fi, la vostra fam" o "Menys burocràcia i més eficiència" i han fet servir el clàxon com a reclam.

Desenes de ciutadans han mostrat el seu suport explícit a la pagesia: "Que tots menjam fruita i verdura, que a tots ens agrada tenir vegetals de qualitat. Que ja està bé que la gent de Ciutat ens pensem que tot el producte agrícola surt d'una màquina. Els hem de donar suport", ha dit Manolita Martín, una senyora de 74 anys que ha aplaudit amb força al pas dels tractors.

Per la seva banda, Catina Martí és una usuària habitual del bus públic i avui ha avançat una hora la seva arribada a la plaça d'Espanya per poder veure passar la processó. "Sincerament, entenc els motius dels pagesos, malgrat que crec que enfrontar-se la UE no és la millor manera de fer-ho. Ara bé, el dret a protesta hi és, el pot exercir qualsevol col·lectiu i la manera més evident és provocar col·lapse, i és comprensible", explica.

Però no totes les persones que avui esperaven el bus estaven assabentades de la protesta, malgrat els esforços dels mitjans per donar-la conèixer i els cartells de l'EMT aferrats a les parades i informant sobre els talls i els canvis d'itineraris. És el cas d'Aina Mas, estudiant universitària que s'ha trobat amb la situació quan ja era a la parada. "Ja no arrib a la universitat. He avisat les amigues. Elles ho sabien, ja em podrien haver dit alguna cosa...", lamenta. Ha optat per agafar el metro.

I després, la processó de busos

Ara bé, també hi ha hagut espai per a les cares i els comentaris de sorpresa. "Núria! Que no hi ha busos!", li deia una estudiant per telèfon a la seva companya, mentre avançava corrent avingudes per avall sentir mar. Una altra jove ha intentat creuar aquesta artèria amb patinet, l'altura de l'Hotel Palacio Avenida, però un policia li ha dit que si volia fer-ho havia d'anar a la cua de la tractorada i passar per darrere. Ha fet cara d'espant, i ha partit ràpidament.

Una vegada ha passat el darrer tractor, ha tocat la processó de cotxes i busos. Aquests darrers han ocupat dos carrils, l'habilitat per a ells i el contigu. Alguns circulaven buits i d'altres sorprenentment plens, tot tenint en compte el temps que han trigat a poder avançar (una hora d'ençà que ha passat el primer tractor). Desenes de passatgers, els més resilients, han decidit romandre-hi dedins i avançar al ritme de la tractorada.

stats