Política 10/11/2020

L'oposició carrega contra els pressupostos del Govern perquè inflen els ingressos i tenen una despesa desmesurada

La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, destaca una línia de crèdits Isba per a pime i autònoms

Maria Llull
4 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors durant la seva compareixença

PalmaPP, Ciutadans i El Pi han tornat a carregar aquest dimarts contra els pressupostos del Govern per al 2021 durant la compareixença de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, davant del Parlament per explicar els comptes de la seva àrea. Els ingressos inflats i la despesa desmesurada han estat les crítiques principals que ha rebut Sánchez, qui ha assegurat que no hi ha alternativa possible a l'increment de despesa per fer front a la pandèmia i a les seves conseqüències econòmiques i socials.

El diputat del PP Toni Costa ha criticat que el Govern faci "exactament el mateix que els anys 2008 i 2009" amb el discurs que "s'ha d'expandir la despesa" i ha indicat que "l'ànsia de salvació de l'estat del benestar el posa en risc a mitjan termini". A més, el popular ha mostrat preocupació per les bestretes del sistema de finançament, les quals "no tenen en compte la crisi del 2020 i el 2021". "Què farem el 2022 i el 2023? Hi haurà un cop directe de la liquidació definitiva que serà brutal", ha afegit.

Costa també ha retret a Sánchez que hagi tornat a pressupostar "60 milions d'euros del Conveni de carreteres". "És impossible que arribin, perquè no hi ha hagut ni un euro des del 2014", ha afegit. A més, el diputat del PP ha reclamat més informació sobre els 100 milions d'euros inclosos en els pressupostos i que encara no s'han distribuït entre les conselleries.

Per part de Ciutadans, Juan Manuel Gómez ha puntualitzat que, malgrat que la previsió de creixement econòmic del Govern per a 2021 és del 13%, entitats com el BBVA Research col·loquen la recuperació tres punts per sota. A més de criticar que no s'hagi previst cap "reducció de l'estructura del Govern", Gómez ha demanat que el 2021 no s'implanti el nou cànon de residus, previst a partir de juliol, i que l'Isba permeti un ajornament en la devolució dels préstecs de pime i autònoms.

Malgrat les crítiques, Gómez ha recordat que Cs no presentarà cap esmena a la totalitat dels pressupostos, decisió que ha atacat el diputat d'El Pi Josep Melià. "Em sorprèn que hi hagi grups a qui no agraden gens els pressupostos i que no hi presenten cap esmena a la totalitat", ha apuntat. Melià ha considerat que les previsions d'ingressos d'Hisenda es basen en "nombres ficticis", els quals no estan "influïts per l'impacte d'una crisi econòmica bestial". "És un exercici teòric que no té uns doblers darrere i acabarà caient", ha afirmat, a més de qualificar de "borrosa" la previsió dels 100 milions dels fons europeus.

Pel que fa als partits que donen suport al Govern, l'únic que s'hi ha mostrat una mica crític ha estat MÉS per Mallorca. La diputada ecosobiranista Joana Aina Campomar ha fet referència als pressupostos generals de l'Estat i a la manca de recursos procedents del REB.

"Tenim necessitat de despesa en matèria sanitària. És una condició sine qua non per al futur de la Comunitat Autònoma", ha replicat, per part seva, Sánchez, qui ha recordat que les partides més importants dels pressupostos van destinades a salut, educació i servei socials. "De vegades, ser resonsable significa veure més enllà de la comptabilitat, perquè les teves decisions comprometen la vida de les persones", ha afegit.

Durant la presentació dels comptes de la seva Conselleria, Sánchez ha destacat la nova línia de crèdits Isba per injectar 100 milions d'euros a petites i mitjanes empreses i autònoms, xifra que podria augmentar en cas que sigui necessari. Durant el 2020 s'han aprovat operacions per facilitar un finançament de més de 171 milions d'euros a prop de 2.000 pime i autònoms.

La consellera també ha anunciat que el Govern mantindrà per al 2021 la dotació de 16,5 milions d'euros del Fons de Cooperació Local i que hi haurà una partida de 800.000 euros per ajudar els ajuntaments amb la neteja de les escoles d'Infantil i Primària.

Un dels eixos de la compareixença de Sánchez han estat els fons europeus, encara que la titular d'Hisenda no ha fet referència a cap projecte concret i s'ha limitat a destacar la importància que tindran per a la reactivació econòmica de les Illes i el canvi del model productiu. "L'aprofitament dels fons europeus serà clau i les Balears estan preparades per afrontar aquest repte", ha comentat, a més de destacar que els darrers cinc anys "no s'ha hagut de tornar ni un cèntim" dels recursos que les Balears han rebut de la UE.

Sobre les crítiques de l'oposició a la manca de definició dels projectes que es tiraran endavant amb fons procedents de la UE, Sánchez ha apuntat que el Govern té "una cartera de necessitats d'inversions"

La consellera ha subratllat en aquest apartat la importància que tindrà la reestructuració del Centre Balears Europa, el qual es convertirà en fundació pública, per gestionar els fons europeus i millorar-ne l'eficiència.

El departament d'Hisenda i Relacions Exteriors tindrà un pressupost propi de 54,9 milions d'euros per al 2021, als quals s'afegeixen 10,6 milions d'euros de pressupost de l'Agència Tributària de les Balears. Durant l'exposició, Sánchez també ha anunciat que enguany es preveu un estalvi de 28 milions d'euros gràcies al refinançament del deute del Govern que s'ha negociat amb els bancs.

stats