Corrupció

Noves confessions confirmarien els pagaments de comissions a la trama liderada per Zaplana

Els empresaris Vicente i Juan Cotino i l'ex alt càrrec Juan Francisco García admeten els cobraments i les adjudicacions a dit

3 min

ValènciaTres noves confessions, les dels empresaris Vicente i José Cotino, que han admès que van pagar comissions a canvi de les adjudicacions de les ITV (1997) i del pla eòlic (2003) del País Valencià, i la de Juan Francisco García, ex mà dreta d'Eduardo Zaplana, que ha detallat que va falsejar les convocatòries que va guanyar la companyia Sedesa, han despullat un poc més els tripijocs de la trama que presumptament dirigia l'expresident valencià, i que hauria aconseguit un mínim de 20 milions d'euros a canvi d'adjudicacions a dit de l'administració.

Els nebots de Juan Cotino –exvicepresident valencià i ex alt càrrec del PP mort l'abril del 2020– han confessat aquest dimarts en una nova sessió del judici del cas Erial que el seu oncle va constituir a Luxemburg junt amb els presumptes testaferros de Zaplana, Joaquín Barceló i José Francisco García, les empreses Imison Internacional i Fénix Investments, que haurien servit per transferir les comissions donades a canvi de les adjudicacions de les ITV. "[El meu oncle Juan Cotino] em va dir que Imison Internacional era per a l'acord al qual s'havia arribat el 1997", ha assenyalat Vicente Cotino. L'empresari també ha explicat que el pagament dels fons irregulars es va fer el 2005, una vegada Sedesa va vendre Valenciana de Valoraciones –la societat que gestionava les inspeccions de vehicles–. La xifra pactada equivaldria a una participació del 30% de la companyia concessionària, per la qual els Cotino van obtenir 43 milions d'euros. Segons la instrucció, Sedesa va transferir a Imison Internacioal 6,4 milions.

Qui també ha confirmat aquestes operacions ha sigut l'excap de gabinet d'Eduardo Zaplana, Juan Francisco García, que ha explicat que "[Juan] Cotino em va transmetre l'interès [per les concessions] en presència de Zaplana". També ha reconegut que va aprofitar la presidència de la comissió d'adjudicatària de les ITV per dissenyar una convocatòria que predeterminava que Sedesa fos la guanyadora del concurs. "S'elaboraven perquè tingués els menys problemes possibles i estigués en una situació d'avantatge", ha reconegut. "Em vaig reunir en diverses ocasions amb José Vicente Álvarez [cap econòmic de Sedesa) per a desbrossar, canalitzar i revisar l'esborrany del procés d'adjudicació", ha afegit García, que també ha assenyalat que la redacció de la convocatòria va ser prou"fina" per a salvar els filtres de l'administració.

Posteriorment, i en resposta a la petició del president del tribunal, el magistrat Pedro Castellano, que ha reclamat a l'excap de gabinet de Zaplana que aportés algun exemple sobre com es va falsejar el plec de contractació, l'ex alt càrrec ha detallat que van incloure topalls a les millores econòmiques i que van exigir la implantació de les empreses aspirants en la realitat socioeconòmica valenciana.

Tot i aquests detalls, García –per a qui la Fiscalia demana una condemna de 14 anys de presó per blanqueig, suborn, falsedat i prevaricació– ha evitat relacionar l'expresident valencià amb la titularitat dels fons amagats a Fénix Investments. "Algú li diria a Cotino que [Joaquín] Barceló i jo havíem de ser beneficiaris d'eixes societats", ha afirmat. Segons la instrucció, l'ex alt càrrec del PP hauria rebut 2,1 milions d'euros de Sedesa a canvi de falsejar el procés d'adjudicació.

"Els 50.000 euros del despatx de Zaplana eren per a despeses"

Molt més beneficioses per als interessos d'Eduardo Zaplana han sigut les declaracions de la seva exsecretària Mitsouko Henríquez, que ha defensat que els 50.000 euros que van intervenir a Zaplana en el seu despatx eren per a despeses de l'exdirigent del Partit Popular, com la compra d'articles o proves mèdiques. Per part seva, un altre dels acusats, l'empresari i amic personal de l'expresident valencià Francisco Pérez López, ha desmentit que abonés un creuer que va gaudir l'exlíder conservador, tal com va confessar durant la instrucció de la causa. En la sessió d'aquest dimarts, també ha declarat José Luis Olivas, que va succeir Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana durant 11 mesos, i que s'ha desvinculat de qualsevol adjudicació del pla eòlic quan era conseller. "Venia tot predeterminat per una resolució", ha defensat.

Juan Francisco García, excap de gabinet de l'expresident valencià Eduardo Zaplana durant la seva declaració en el judici del cas Erial.
L'empresari Vicente Cotino durant un moment de la seva declaració en el judici del cas Erial.
stats