L'atac de la dreta al català
Política 21/07/2023

El nou president valencià sobre les polèmiques a Borriana i Torrent: "Respecte a l'autonomia municipal"

Convoquen una concentració per denunciar la decisió de retirar el nom del cofundador d'Al Tall de l'auditori torrentí

2 min
El nou president valencià, Carlos Mazón, en la conferència de premsa posterior al ple del Consell celebrat aquest divendres.

ValènciaHa estat una resposta breu, gairebé telegràfica. "Porte quatre anys en la Diputació d'Alacant i sé el que és el respecte a l'autonomia municipal, que, a més, naix de les urnes". Amb aquestes paraules el nou president valencià, Carlos Mazón, ha rebutjat valorar les decisions de l'Ajuntament de Borriana de no renovar la subscripció a sis revistes escrites en català i de l'Ajuntament de Torrent (l'Horta) de canviar el nom de l'auditori municipal que el 2016 es va batejar en honor del cofundador de l'històric grup de música folk Al Tall, Vicent Torrent.

Mazón, que aquest divendres ha comparegut després de la primera reunió del Consell, no ha volgut explicar la seva posició sobre les dues mesures. "No li correspon a un president de la Generalitat valorar la decisió d'un ajuntament", ha resumit. Amb tot, sí que ha defensat que en aquesta polèmica estan prevalent "algunes interpretacions que podrien no ajustar-se a la realitat".

El nou govern valencià del PP i Vox poc abans de la seva primera reunió, celebrada a la ciutat d'Alacant.

Les paraules del nou president valencià, les primeres en què s'ha referit a la polèmica, han coincidit amb el dia que Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua, la Societat Coral El Micalet i el Col·lectiu Ovidi Montllor han anunciat la convocatòria d'una concentració el pròxim dimecres 26 de juliol a les 20 h davant l'Auditori de Torrent per denunciar l'eliminació del reconeixement al cofundador d'Al Tall.

Per a ACPV, la mesura "evidencia el caràcter radical, extremista i contrari al diàleg, el consens i la cultura valenciana del nou govern municipal". Davant d'això, les entitats criden a la mobilització ciutadana que exigeixi "la rectificació de la censura i que l'Auditori conserve el nom d'un fill il·lustre del poble, artista reconegut i que projecta Torrent a la resta del País Valencià i del món".

Cartell de la concentració convocada per oposar-se a la decisió de l'Ajuntament de Torrent de canviar el nom de l'auditori municipal que el 2016 es va batejar en honor del cofundador de l'històric grup de música folk Al Tall, Vicent Torrent.
stats