Política 03/01/2020

MÉS considera que la inhabilitació de Torra i Junqueras "posa en evidència el centralisme més ranci, autoritari i repressor"

Els ecosobiranistes asseguren que la JEC "s'ha extralimitat en actuar fora del periode electoral"

Ara Balears
3 min
Reunió entre representants de MÉS i Esquerra Republicana

PalmaMÉS per Mallorca ha criticat amb duresa la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar Quim Torra i Oriol Junqueras i remarquen que la decisió de la JEC "posa en evidència el centralisme més ranci, autoritari i repressor". Per al partit ecosobiranista, les dues decisions suposen "una ingerència que, ara per ara, no només dificulten la resolució dialogada i a través de la via política d'un conflicte que mai hauria d'haver abandonat l'àmbit polític, sinó que a més posen en perill l'Estat de Dret". A través d'un comunicat, MÉS per Mallorca ha qualificat les decisions "d'arbitràries i irregulars", i ha recordat que "mai abans, s'havia inhabilitat un càrrec en exercici, ni tan sols a aquells condemnats per corrupció".

En el comunicat, el partit ecosobiranista ha instat al govern espanyol en funcions a "abandonar i desistir de la via judicial, per poder abordar de manera sincera, consensuada i dialogada una qüestió que no pot seguir ni un minut més en mans d'un sistema judicial que, en aquests moments, no pot demostrar la seva imparcialitat". "Mentre no es modifiqui la Llei Orgànica del Poder Judicial i la del Tribunal Constitucional, i garantir plenament la separació de poders, cal estar a l'altura i afrontar de manera valenta i decidida el conflicte territorial només a través de la política" ha sentenciat el partit en el comunicat.

A més, MÉS per Mallorca ha remarcat que les decisions "erosionen el marc de convivència i posen en dubte el marc legal". De fet, han recordat que "en el cas del president de la Generalitat de Catalunya, la seva inhabilitació es produeix sense sentència ferma, alterant la voluntat popular del poble català i atemptant contra la sobirania del Parlament de Catalunya". Pel que fa a la inhabilitació de Junqueras, els ecosobiranistes han assegurat que la JEC "perverteix la voluntat popular manifestada a través de les urnes, contravenint a més la decisió dels tribunals europeus".

El partit ecosobiranista ha assegurat que "aquesta vulneració de drets deixa la democràcia en una situació precària" remarcant que el que preocupa al partit és "la indefensió en la qual queda l'autogovern català i el de la resta de territoris, sense cap mecanisme ni instrument legal per a protegir les competències pròpies". "Tot poques hores abans que s'iniciï el debat d'investidura que pot facilitar el primer govern de coalició d'esquerres i progressista, la decisió és un míssil que topa directament amb la legitimitat dels representats electes de manera directa per la ciutadania" han sentenciat.

MÉS per Mallorca ha volgut mostrar també "tot el nostre suport al president de Catalunya Quim Torra, i a l'eurodiputat Oriol Junqueras".

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, també ha criticat la decisió. A través d'una piulada, l'ecosobiranista ha definit com a "alarmants i preocupants" les decisions preses per la JEC i ha assegurat que "demostren la fallida democràtica d'un estat amb una manca de separació de poders escandalosa". A més, ha aprofitat la piulada per enviar el seu suport tant al Govern de Catalunya com als dos polítics catalans inhabilitats.

El senador per MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal també s'ha sumat a les crítiques del seu partit i d'Antoni Noguera amb una piulada al seu compte personal de Twitter. Vidal ha mostrat sa seva "Oposició total a la JEC" i ha definit el poder judicial com "les clavegueres de la dreta judicial". Per al senador la decisió de la Junta és "un intent de dinamitar la solució democràtica a la qual s'havia arribat".

El raper exiliat, Josep Miquel Arenas, Valtonyc, també ha reaccionat a la decisió de la JEC amb una piulada irònica: "I pensar que Espanya faria d'Espanya... Qui ho anava a dir, eh? Poc ens passa.". El raper, qui sempre ha mostrat el seu suport als polítics catalans, ha fet servir la ironia per criticar i atacar l'estament judicial espanyol.

Les decisions de la Junta Electoral Central s'han fet públiques aquest divendres horabaixa i les reaccions entre els partits catalans no s'han fet esperar. Davant la inhabilitació de Torra i Junqueras, ERC, que acabava de signar l'acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, ha convocat l'executiva per valorar "les conseqüències en el calendari polític immediat" de la decisió de la JEC.

stats