Memòria Democràtica
Política 10/12/2023

Neix la Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears

Està formada per més de 40 entitats de la societat civil, sindicats i grups polítics d'arreu de les Illes Balears

2 min
Presentació de la Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears.

PalmaNeix la Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears. Està formada per més de 40 entitats de la societat civil, sindicats i grups polítics d'arreu de les Illes Balears. Es constitueix amb la voluntat de defensar "la memòria i els drets dels homes i dones, víctimes del cop d'estat i del franquisme", que els "precediren en la lluita per la democràcia i l'aplicació de polítiques públiques de memòria democràtica a tots els nivells". "És una plataforma per defensar la llei de memòria democràtica davant l'amenaça de derogació del PP i Vox", diuen els seus impulsors. La presentació ha tingut lloc aquest diumenge, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, al passeig del Born del Molinar, davant l'escultura a Aurora Picornell.

La Plataforma ha carregat contra el PP, que "coneix perfectament els bons resultats" que ha donat l'aplicació de la llei de memòria democràtica i ha criticat que el motiu de la derogació no respon més que a un acord per governar, exigit per l'extrema dreta que "vol esborrar la memòria democràtica, blanquejar el franquisme i imposar de nou el seu relat". D'aquesta manera, ha titllat Vox de ser "indiferent al dolor i a la por" que pot causar aquesta decisió de nou a les víctimes. També ha criticat el menyspreu de la formació ultradretana a la lluita i els drets de milers de persones que "defensaren la democràcia i pagaren per això amb la seva llibertat i amb la seva vida."

La Plataforma ha fet valdre la bona rebuda de la llei de memòria democràtica, que "no ha creat alarma social", sinó que "ha estat acceptada positivament per la societat" i que va aprovar-se "per consens de totes les forces polítiques representades en el Parlament".

L'acte ha finalitzat amb la lectura d'un manifest conjunt que reiterava la "ferma voluntat" de la plataforma de "treballar per la defensa de la Llei 2/2018, de memòria democràtica de les Illes Balears i pels drets que se'n deriven". Els representants de la plataforma també han volgut manifestar la seva "solidaritat amb les víctimes del franquisme", el "rebuig al feixisme, a la tergiversació de la història i als missatges que neguen, minimitzen o legitimen un règim de terror que va deixar desenes de milers de víctimes".

 

stats