Política 05/06/2019

Les negociacions per al nou pacte de Govern, en punt mort

MÉS veu possible donar suport a la investidura d'Armengol sense formar part de l'Executiu

Maria Llull
2 min
Francina Armengol, en una imatge d'arxiu.

PalmaLes negociacions per assolir un nou pacte de Govern estan estancades després de tres dies de reunions entre el PSIB, MÉS per Mallorca i Podem. El principal punt de desacord és que, mentre que MÉS vol assolir acords de mínims en àrees que els ecosobiranistes consideren fonamentals, el PSIB no ho troba necessari.

Aquests acords exigits per MÉS es refereixen a tres àrees: els grans temes que afectarien les Balears, amb independència de la institució que governi; el finançament de l'Estat i la visibilitat dels integrants del Pacte.

Malgrat que MÉS vol participar en el pròxim Govern, els ecosobiranistes no estan disposats a fer-ho a qualsevol preu i sense uns mínims. Per aquest motiu, des del partit es preveu com a possible un escenari alternatiu: donar suport a la investidura de Francina Armengol sense entrar en el Govern. El que sembla clar a MÉS és que no es permetrà de cap manera un govern de dretes a les Balears.

El PSIB vol negociar institució per institució, però MÉS considera que s'han de pactar temes importants prèviament. Per exemple, a MÉS no es vol el segon cinturó de Palma, i els ecosobiranistes volen que aquesta qüestió quedi clara abans de negociar el pacte de govern del Consell de Mallorca. Els assumptes més conflictius haurien de quedar clars, en opinió de MÉS, abans d'entrar a parlar de cada institució.

Un altre punt de desavinença és el finançament estatal, ja que hi ha infraestructures, com el tren, que depenen dels doblers que arribin de Madrid. De fet, MÉS podria reclamar un compromís per culminar el REB, sobretot perquè els executius de les Balears i de Madrid seran del mateix color polític.

Pel que fa a la visibilitat dels integrants del Pacte, malgrat que MÉS en cap cas reclamarà la batlia de Palma o les presidències del Govern o el Consell de Mallorca, sí que espera que la pluralitat hi quedi reflectida. En aquest cas, els dos càrrecs que estarien en joc són la presidència del Parlament i el senador de designació autonòmica.

D'altra banda, fonts de Podem han assenyalat que la negociació del programa és prioritària per al partit morat. Fins que no acabin els acords sobre el programa, a Podem no es planteja negociar altres punts, com la visibilitat dels integrants del pacte.

stats