La Moncloa rumia la renovació unilateral del Constitucional

Venç el mandat de dos membres proposats pel govern i dos pel CGPJ

i
OT SERRA
2 min
La façana del Tribunal Constitucional, a Madrid, en una imatge de la tardor passada.

MadridEl mandat caducat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) torna a provocar un maldecap al govern espanyol pel venciment del mandat de quatre magistrats del Tribunal Constitucional (TC). Avui expiren els nou anys com a membres del tribunal de garanties del president, Pedro González Trevijano; el vicepresident, Juan Antonio Xiol, i també de Santiago Martínez Vares i Antonio Narváez. Dos d’ells van ser proposats pel govern espanyol i els altres dos pel CGPJ el 2013. Ara tocaria renovar aquest terç –quatre de dotze que integren el TC–, però la reforma de la llei orgànica del poder judicial que impossibilita que l’òrgan de govern dels jutges faci nomenaments mentre està en funcions –ho està des del desembre del 2018– és ara un obstacle.

El debat jurídic que hi ha sobre la taula és si l’executiu pot procedir a nomenar els dos magistrats que li corresponen sense que ho faci també el CGPJ. L’article 159 de la Constitució diu que els membres del TC es renoven “per terceres parts cada tres anys” i no hi ha cap antecedent que no hagi estat així. Ara bé, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja va deixar caure que, al seu entendre, el govern espanyol pot tirar pel dret sense esperar el CGPJ. Algunes fonts consultades fan un matís: una cosa és la renovació efectiva i una altra el nomenament.

Segons el catedràtic en dret constitucional de la UB Xavier Arbós, l’executiu té l’obligació de designar els dos nous magistrats, que en aquest cas han de substituir Trevijano i Narváez, proposats en el seu moment pel govern de Mariano Rajoy. Després, la presa de possessió depèn del mateix TC, que ha de celebrar un ple governatiu en el qual doni el vistiplau als candidats. Els requisits d’idoneïtat són que els escollits siguin juristes de reconeguda competència amb quinze anys d’experiència i, en principi, els membres del tribunal no haurien d’entrar a valorar res més.

En mans del ple del TC

Però no es descarta que, tot i donar-hi el vistiplau, el ple consideri que abans que prenguin possessió cal esperar els candidats proposats pel CGPJ per procedir a la renovació “per terços” que estableix la Constitució. Aquesta setmana El País explicava que hi ha magistrats del bloc conservador disposats a bloquejar el relleu si no hi ha una actuació simultània del govern espanyol i l’òrgan de govern dels jutges. La decisió no es preveu que sigui “pacífica”, segons fonts coneixedores de com es podria desenvolupar la deliberació.

Per ara la Moncloa no aclareix si farà el pas després de les eleccions andaluses i continua pressionant el PP perquè s’avingui a renovar el CGPJ. I de moment els populars afirmen que aquesta és una “urgència política” del govern i que la seva prioritat és la inflació i el xoc amb Algèria. En la renovació del TC està en joc que el bloc progressista assoleixi la majoria al tribunal que té l’última paraula sobre la interpretació de la Constitució.

stats