Política 19/06/2014

Artur Mas lamenta que Felip VI entengui Espanya com una única nació

El president de la Generalitat no veu res de nou en el discurs del monarca i critica que no hagi parlat d'estat plurinacional

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl discurs del rei Felip VI no ha mogut la posició de la Generalitat. El president Artur Mas s'ha limitat a repetir, després de la cerimònia, quina és la seva actitud: 'wait and see'. Esperar i mirar.

En declaracions a la premsa després de la recepció al Palau Reial, Mas ha assegurat en la seva intervenció que el cap de l'Estat "no ha dit res de nou". Ha lamentat que hagi mantingut la tesi que Espanya és una "únic nació" en comptes de parlar-ne com d'un estat plurinacional.

Durant l'acte a l'hemicicle, ell i el lehendakari Iñigo Urkullu no han aplaudit a l'entrada a la sala dels nous monarques i s'han limitat a un brevíssim aplaudiment protocol·lari després de la intervenció davant les Corts. El president ho ha justificat justament perquè Felip VI s'ha expressat en "termes tradicionals". Segons ha dit, l'acte de "respecte institucional" i la mostra de "bon veïnatge" ja ha estat anul·lar part del viatge als EUA per ser avui a Madrid.

Mas ha saludat i felicitat després Felip i Letícia, just abans de sortir de la cambra baixa. Després ho ha tornat a fer a la recepció que es fa al Palau Reial, on només assisteixen una part dels diputats de CiU a Madrid.

Segons ha explicat, els reis li han parlat en català, un gest que ell agraeix. Ells li han mostrat "afecte", ha dit, i ell els ha desitjat "sort, èxit, encert i talent". Creu que els nous monarques tenen "sensibilitat" cap a la diversitat lingüística.

Es manté, doncs, en termes generals, l'escepticisme del Govern cap al nou regnat, que es va traduir en una abstenció de la federació nacionalista en el ple per ratificar la llei que regula l'abdicació reial. Mas també ha saludat breument el president espanyol, Mariano Rajoy.

stats