Política 24/04/2018

Miquel Ensenyat: "Aquests premis han de ser un revulsiu per millorar la nostra democràcia"

El president del Consell de Mallorca fa una crida a "l'esperit de consens" a l'acte de lliurament dels Premis Jaume II i les medalles de la institució insular

Aina Solano
5 min
Ensenyat ha destacat el compromís de servei públic dels premiats com a model per a enfortir la política.

PalmaEl Consell de Mallorca ha lliurat aquest dimarts vespre els Premis Jaume II i les Medalles d'Honor i Gratitud coincidint amb l'aniversari de la constitució de la institució. Ha estat a un acte emotiu i ple de solemnitat que ha distingit la tasca de persones i entitats que han fet feina “pels valors i el benestar dels mallorquins” que s'ha celebrat a la sala de plens, ha omplert de gent totes les sales de la institució i ha estat retransmès en directe per 'streaming'.

L'agrupació musical Duet Swing Vives ha ambientat l'arribada dels guardonats passades les 19 h, interpretant clàssics dels anys 20, 30, 40 i 50 i fent homenatge a clàssics com Duke Ellington o Cole Porter a les portes del Consell. Pocs minuts abans de les 20 h, els guardonats han entrat a la sala de plens precedits per una colla de xeremiers i els macers del Consell i acte seguit ha començat l'acte de lliurament, en què la institució insular ha volgut distingir amb el Premi Jaume II els creadors del curtmetratge 'Woody & Woody', Jaume Carrió Artigues i Laura Gost Seguí, reconeguts recentment amb un Goya al millor curtmetratge d'animació 2018.

Reconeixement a l'esport i a la tasca humanitària

Tòfol Castañer i Bernat ha rebut també el Premi Jaume II “en reconeixement dels seus mèrits esportius i personals en el món de l'atletisme”, de la mateixa manera que Joan Reinoso Figuerola, reconegut “per la seva trajectòria professional i esportiva” i “com a exemple de superació”. Un altre d'aquests guardons ha estat per la tasca humanitària del voluntariat mallorquí de l'ONG PROEM-AID, que ajuda a salvar persones en situacions d'emergència que fugen de conflictes bèl·lics al Mediterrani central. Així mateix, també ha estat distingida amb el Premi Jaume II la fundació d'ajuda integral a les persones Monti-sion Solidària, per “la resposta social a la realitat quotidiana de moltes famílies que es troben en situacions de dificultat”, amb una “ajuda integral basada en el respecte a la dignitat de les persones, sense cap tipus de discriminació”.

Medalles a la defensa dels treballadors

El Consell de Mallorca ha concedit la Medalla d'Honor i Gratitud a les organitzacions sindicals Comissions Obreres i Unió General de Treballadors de Balears, “per la trajectòria de lluita pel conjunt de la societat civil, per la defensa dels drets de les treballadores, dels treballadors i dels col·lectius desfavorits” o que “pateixen discriminació” i per “la lluita contra la pobresa i la precarietat laboral”. També ha estat guardonada amb aquest premi la Banda de Música de Montuïri, per “gairebé 150 anys de dedicació a la música, amb concerts per tot Mallorca i per diversos punts de l’estat espanyol i d’Europa”.

Dones que lluiten per les seves iguals

Enguany la institució insular ha volgut reconèixer i premiar Francesca Mas Busquets i Isabel Peñarrubia Marqués, per la tasca que han duit a terme per posar en valor el paper de les dones a l'illa. La primera d'elles, Francesca Mas, per la seva “lluita ferma i incansable pels drets de les dones i l’assoliment de la justícia social indiscutible en la història del feminisme modern a Mallorca”, mentre que Isabel Peñarrubia ha estat reconeguda “per la seva implicació en la investigació, la divulgació i la reivindicació de la presència de les dones en la història de Mallorca”.

Una altra de les medalles d'honor i gratitud ha estat enguany per al Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, que el Consell ha volgut distingir per ser “un espai de consens on els representats de les administracions públiques de Mallorca treballen conjuntament per gestionar els recursos amb eficàcia i transparència”, i perquè tots els ciutadans i ciutadanes “coneguin de quina manera contribueixen a fer un món més just”.

Víctor Guerrero Ayuso i Joan Riera Ferrari, reconeguts a títol pòstum

La institució insular ha concedit en aquesta edició dues medalles a títol pòstum, una de les quals ha estat per a Víctor Guerrero Ayuso, per la seva tasca “en el coneixement de les fases de la prehistòria balear” i “per donar empenta al laboratori actual de prehistòria de la UIB i a l’equip de recerca ArqueoUIB” i l'altra per al pintor i escultor Joan Riera Ferrari, de qui s'ha lloat la trajectòria artística “plena d’èxits” i la “dedicació a la promoció d’artistes joves” i “a l’ajuda solidària”.

El diari Última Hora ha estat reconegut amb motiu dels 125 anys “dedicats a informar de tots els esdeveniments locals, estatals i internacionals” amb “rigor periodístic i exactitud”. A banda, el Centre Cultural d’Andratx ha rebut una medalla per ser “un punt de trobada de la cultura i dels amants de l’art contemporani d’arreu del món”, així com “per promocionar joves artistes de les Illes Balears”. Emilio de la Cámara Perona ha rebut la medalla en “reconeixement de tota una vida de mèrits esportius en el món de l’atletisme”. També pel seu mèrit dins el món de l'esport ha estat distingit, en el seu centenari, el Club Esportiu Consell, com a representant d’una gran part de la societat mallorquina. El Consell ha reconegut també la feina del Col·legi Sant Agustí, en commemoració dels seus 125 anys d’ensenyament, per ser “testimoni de la importància de l’educació en el progrés de la nostra societat”, i per “contribuir a fer créixer els més joves amb uns valors que contribueixen a fer un món més solidari, just i compromès”.

Models per enfortir la política

A l'acte de lliurament dels guardons, el president del Consell, Miquel Ensenyat, ha destacat el "saber fer" i el "talent" de les persones i entitats guardonades, i ha fet referència a "la trajectòria en favor de la societat i de l'illa", "l'extraordinari compromís personal i social" i, també, "el compromís de servei públic" dels guardonats, uns valors que ha equiparat amb la política i ha assegurat que "han de ser un revulsiu per a aquells que ocupam càrrecs públics" i "han de servir de model per enfortir la política i millorar la nostra democràcia".

Per a Ensenyat  els valors dels guardonats "han de ser un revulsiu per a aquells que ocupam càrrecs públics".

Ensenyat ha assenyalat que l'acte d'homenatge d'aquest dimarts “és fruit d'un gran consens entre tots els partits polítics aquí representats”, als quals ha volgut fer una crida a recuperar el “diàleg” quan en ocasions “s'entrecreuen opinions i criteris diferents que poden crear moments de tensió”, ja que és precisament en aquests moments “quan la política, en la seva concepció més pura, ha d'imposar-se pel bé general”.

El cap de la institució insular ha destacat que la història de Mallorca és "la suma de les històries de les persones, des de l'anonimat o des de l'exercici d'una tasca pública" i que "entre tots hem d'anar construint la Mallorca moderna que a poc a poc ha de consolidar-se".

Aportacions que traspassen la frontera de la realització personal

La jove guionista Laura Gost, ha parlat en nom de tots els guardonats i ha agraït al Consell de Mallorca “que les nostres aportacions hagin traspassat la frontera de la realització personal per acabar assolint una distinció institucional d’aquesta magnitud”. Durant la seva intervenció ha dit que està “convençuda” d'estar “envoltada de persones que, essencialment, dediquen o han dedicat la seva vida a fer coses positives”, a “crear i generar coses bones que les omplen a elles mateixes”, i que “fins i tot, o sobretot, inspiren, ajuden, estimulen i emocionen els altres”.

stats