Política 12/05/2020

MÉS reclama al govern espanyol que derogui l'article 135 de la Constitució

Antoni Noguera ha exigit "un finançament i un REB adequats" i ha acusat el PSIB i el PP de no defensar els interessos de les Balears

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de Miquel Ensenyat i Antoni Noguera

PalmaEl portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Miquel Ensenyat, ha reclamat aquest dimarts al govern espanyol "més valentia" per fer front a la crisi econòmica derivada del covid-19 i derogar l'article 135 de la Constitució de sostenibilitat pressupostària. Segons Ensenyat, la situació actual ha posat en relleu "la importància cabdal dels serveis públics, sobretot els sanitaris".

En aquest sentit, el portaveu ecosobiranista ha explicat que "amb una situació totalment excepcional com la que vivim, no podem prioritzar el pagament del deute abans que les necessitats socials". Ha afegit que "és imprescindible que les administracions públiques, principalment aquelles que estan més a prop de la ciutadania i ofereixen els serveis bàsics i les ajudes necessàries, puguin disposar de tots els recursos necessaris", fet que "no és possible" mentre es mantingui en vigor l'actual l'article 135 de la Constitució.

Per aquests motius, la formació ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) que es debatrà aquesta setmana al Parlament i en la qual s'insta el govern espanyol i els partits polítics amb presència al Congrés i al Senat a promoure una modificació constitucional que derogui l'actual redacció de l'article 135 de la Constitució Espanyola. La proposició també insta l'executiu central i els partits polítics amb presència al Congrés i al Senat a garantir la despesa social enfront de la priorització del pagament del deute públic.

Durant una roda de premsa telemàtica, la diputada Joana Aina Campomar també ha explicat que aquest dimecres mateix el Parlament debatrà una altra proposta de MÉS demanant al govern espanyol que prengui certes mesures que beneficiïn el transport de mercaderies i que assegurin més inversions, bonificacions fiscals i un augment de la competitivitat. Segons ha explicat Campomar, "es tracta que el govern de Pedro Sánchez aprovi de manera urgent la part pendent del Règim Especial (REIB) i altres mesures que ens permetran fer més competitiva la nostra economia". Segons Campomar, "sense aquest instrument Madrid ofegarà més encara l'economia de les Illes".

Finalment, el coordinador de la formació, Antoni Noguera, ha afirmat que el que no ha canviat en 40 anys de democràcia és el "mal tracte que les Balears han rebut per part de govern espanyol". En aquesta línia, ha assegurat que "és el moment de tenir un finançament i un REB adequats". No ho demanam, ho exigim", ha emfatitzat. Noguera també ha assenyalat que ni el PSIB ni el PP han estat efectius per als interessos de les Illes Balears.

stats