Política 14/07/2023

MÉS per Palma presentarà una proposició contra la declaració de la Feixina com a Bé Catalogat i Bé d'Interès Cultural

La formació, que ho ha anunciat aquest dijous, ha assenyalat que es presentarà en el ple ordinari d'aquest mes

ARA Balears
2 min
La portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, i la regidora Kika Coll

PalmaMÉS per Palma ha rebutjat la idea de declarar la Feixina Bé Catalogat i Bé d'Interès Cultural (BIC) i ha anunciat que presentarà, en el ple ordinari d'aquest mes, una proposició que demana la no declaració en cap d'aquestes catalogacions. Segons ha recollit Europa Press, la proposició l'han presentada aquest dijous la portaveu de la formació, Neus Truyol, i la regidora Kika Coll.

Així, MÉS ha assenyalat que aquest monument "exalta una massacre, la de la carretera de Màlaga, i és una mostra d'odi cap a les víctimes del franquisme, ja que és un homenatge a la por i a la repressió que va impulsar el feixisme". En aquest sentit, Truyol ha apuntat que el PP i Vox "s'omplen la boca de llibertat, però les seves accions són por per a les víctimes i la llibertat per als opressors, per als botxins". També ha afirmat que "tant de bo la dreta d'aquí s'assemblàs a l'alemanya, que és democràtica i no manté monuments nazis, ni els vol declarar BIC", i ha afegit que "tant que es mira Alemanya, també se'n podria aprendre qualque cosa".

"La defensa d'aquest monument demostra que les dretes de Mallorca, les Balears i de l'Estat són antidemocràtiques, hereves d'una dictadura franquista i de la mort i la repressió que aquesta va sembrar", ha sentenciat.

Per la seva banda, Coll ha recordat l'informe dels tècnics del Servei de Patrimoni del Consell del 2015, que indicava que, "arran de l'anàlisi del monument, no s'hi havien trobat valors patrimonials que justificassin l'aplicació d'alguna de les figures de protecció establertes" en la Llei de patrimoni històric de la comunitat. També ha fet referència al fet que el 2010 hi va haver un intent de despolititzar el monument eliminant-ne els trets franquistes més significatius, "però no va tenir els resultats esperats". "Vox continua exercint la provocació, concentrant els seus militants a la Feixina per fer campanya política. Actualment, no respecta el suposat espai neutre, sinó que l'identifica com un espai feixista". En aquesta línia, la regidora ha insistit que la proposta de Bé d'Interès Cultural "no farà res més que mantenir viu el debat".

Per aquest motiu ha reiterat que presentaran una proposició contra aquesta declaració i ha assegurat que es comprometen "a continuar fent feina perquè aquest es retiri i per complir la Llei de memòria democràtica vigent".

stats