Anàlisi
Política 28/03/2024

MÉS marca distàncies amb Sumar fora del Congrés

A més de concórrer a les europees amb ERC, EH Bildu i BNG, els ecosobiranistes no veuen espai per al partit de Yolanda Díaz a les Balears

2 min
L'assemblea de MÉS per Mallorca d'aquest dilluns.

PalmaDesprés d'assolir la fita històrica d'obtenir un escó en el Congrés dels Diputats amb una candidatura conjunta amb Sumar, MÉS per Mallorca ha marcat distàncies amb la formació liderada per Yolanda Díaz fora de la institució espanyola per tal de mantenir un perfil propi. La darrera passa ha estat la decisió de concórrer a les eleccions europees amb la coalició integrada per Esquerra Republicana, EH Bildu i BNG, una decisió que té el suport del 89,7% de la militància. Ara bé, MÉS no considera que aquesta aliança sigui fruit de cap malestar amb Sumar, sinó que es tracta de tenir en compte que la situació és diferent i d'optar per un camí diferent. Fonts ecosobiranistes remarquen que MÉS és un partit independent per triar les seves aliances i que pot interpel·lar les formacions que trobi adients en cada context.

Pel que fa als primers mesos de legislatura al Congrés, els ecosobiranistes consideren que és precipitat fer valoracions i remarquen que les dinàmiques polítiques, centrades en la llei d'amnistia i el procés de normalització de la situació a Catalunya, fan difícil col·locar temes importants a l'agenda de les Balears. Així les coses, el partit reconeix que no és la legislatura que hauria desitjat. També considera que encara és prematur per avaluar els resultats de l'aliança amb el partit de Yolanda Díaz i que cal una mica més de context per valorar-ne els resultats. Així i tot, fonts de MÉS subratllen que la feina no ha estat estèril i que, a més de la creació de la comissió d'insularitat i de l'arribada de 40 milions d'euros per al transport públic, mesures de caràcter estatal com la pujada del salari mínim i de les pensions també beneficien les Illes. A més, per primera vegada es poden fer les intervencions en català a la Cambra.

MÉS no veu amb bons ulls la implantació de Sumar a les Balears

Un altre punt de distanciament de MÉS amb Sumar és que els ecosobiranistes no veurien amb bons ulls que el partit de Yolanda Díaz optàs per tenir una estructura a les Balears. MÉS considera que si Sumar vol ser el partit que entengui la plurinacionalitat, no s'ha de voler implantar en els territoris on ja hi ha una esquerra transformadora arrelada.

Més contundent encara ha estat el batle ecosobiranista de Manacor, Miquel Oliver, qui ha assegurat que "el projecte de Sumar a les Balears està acabat", en declaracions a Nació Digital. Oliver també assegura que va donar suport a l'aliança amb Sumar per a les eleccions generals "amb el nas tapat". "Estic convençut que Vicenç [Vidal] no ubicarà MÉS en el servilisme ni a l'Estat ni a Sumar. Ha de quedar clar que el projecte de MÉS per Mallorca no és Sumar", ha sentenciat.

stats