Política 11/12/2019

MÉS vol limitar l'ajuda per a habitatge als alts càrrecs de les Balears

Els ecosobiranistes han presentat aquesta esmena als pressuposts del Govern perquè només els que s'hagin de traslladar a Mallorca des de les altres illes puguin cobrar el plus

Maria Catany
2 min
Imatge d'arxiu del Parlament de les Illes Balears.

PalmaMés per Menorca i MÉS per Mallorca han presentat una esmena als pressupostos del Govern per al 2020 per evitar que els alts càrrecs que venen de fora de les Balears cobrin el plus de 22.000 euros anuals per establir la seva residència a Mallorca. Ambdues formacions defensen que aquesta indemnització només l'haurien de cobrar els membres de l'Executiu que vinguin de Menorca, Eivissa i Formentera.

Segons els ecosobiranistes, a les Balears hi ha "persones vàlides per ocupar aquests càrrecs". Així i tot, si el Govern vol designar algú d'una altra comunitat autònoma, "aquesta persona no hauria de percebre aquest complement". El que no posen en qüestió és el fet que "menorquins, eivissencs o formenterers rebin aquesta compensació". "No se'ls pot obligar a canviar de residència per fer feina a la seva pròpia administració autonòmica", ha assenyalat Més per Menorca en un comunicat. Segons els ecosobiranistes, que els residents a les Balears no rebessin aquesta compensació, "conduiria que tots els càrrecs del Govern fossin mallorquins".

Aquesta esmena afectaria quatre càrrecs de les conselleries gestionades per Podem: Transició Energètica i Sectors Productius, dirigida per Juan Pedro Yllanes, qui també ocupa la vicepresidència del Govern, i Agricultura, Pesca i Alimentació, amb Mae de la Concha al capdavant. Es tracta, segons ha avançat Diario de Mallorca, de la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero (Astúries); el director general de Consum, Félix Alonso (Catalunya); el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti (País Basc), i el cap de gabinet d'Agricultura, Fernando Fernández (Alicant).

Alenjandro López, portaveu de Podem, ha assegurat que "no es pot discriminar als espanyols depenent d'on visquin" i ha dit que no entén la polèmica "quan és una cosa que està legalment regulada des de fa temps". Aquesta ajuda, assegura, "fa que gent que no tenia pensat venir a treballar a les Balears puguin venir i aportar tota la seva experiència". Per la seva part, Mae de la Concha ha assegurat que "aquest plus existeix en el Congrés, en el Senat i fa molt temps que s'està aplicant". "Crec que té tota la lògica", ha sentenciat.

L'esmena de MÉS per Mallorca i Més per Menorca afecta l'article 16 del projecte de llei dels pressupostos, i es debatrà en el Parlament el pròxim dimarts.

Títol III Capítol I Article 16 Apartat 2

Els membres del Govern de les Illes Balears, els alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què es refereix l’article 21 de la llei 7/2010 esmentada, i el personal eventual que, en el moment del seu nomenament, resideixin a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera o fora de les Illes Balears, i mentre mantinguin aquesta residència, tenen dret a percebre una indemnització pel cost de la seva residència temporal a l’illa de Mallorca.

stats