Política 01/04/2022

Medi Ambient destinarà 15 milions d'euros al canvi de model de la gestió de residus

Aquest pressupost es repartirà entre les quatre illes, en funció de les seves "necessitats"

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'un caramull de residus al Torrent de Pareis.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori destinarà uns 15 milions d'euros dels Fons Europeus a implementar el canvi de model de la gestió de residus i a fomentar l'economia circular. Aquesta convocatòria de subvencions va destinada a consells insulars, ajuntaments, mancomunitats, consorcis i concessionaris d'instal·lacions de titularitat pública.

Les bases de la convocatòria, que es publicaran aquest dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), estableixen que els beneficiaris disposaran d'un mes per presentar els seus projectes. D'acord amb això, els interessats podran presentar la sol·licitud a partir de demà i durant el pròxim mes.

Quatre línies de treball

D'acord amb el que ha explicat aquest divendres el conseller d'aquesta àrea, Miquel Mir, les propostes han de coincidir amb alguna de les línies de treball següents: implantació de noves recollides separades de bioresidus i millora de les existents; construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament; construcció de noves instal·lacions de preparació per a la reutilització i reciclatge d'altres fluxos de residus, i inversions relatives a instal·lacions de recollida, triatge i classificació.

El pressupost d'aquesta convocatòria es repartirà entre el 2022 i el 2024 seguint el criteri territorial del sistema de finançament definitiu dels consells insulars, que estableix que Mallorca en rebrà un 74,67%, Eivissa en tindrà un 12, 85%, a Menorca li tocarà un 11,13% i Formentera optarà a un 1,36%.

"D'aquesta manera, Balears veu compensat, per primera vegada, el pes que tenen els turistes en la generació de residus, una reivindicació històrica d'aquest Govern", ha manifestat Mir. En aquest sentit, ha reivindicat que aquesta iniciativa té "una implicació molt important" perquè es té present l'efecte que té la "població flotant" en els residus.

Adaptació illenca

Per altra banda, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha assenyalat: "Hem adaptat la convocatòria perquè també sigui justa entre les illes, per la qual cosa la distribució dels fons té en compte les necessitats de cada illa per fer front a la gestió dels residus".

Finalment, el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques, Joan Carrió, ha explicat que aquest import forma part dels 34,5 milions d'euros que ja han estat assignats formalment a la Conselleria a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea. "Preveim que en els pròxims mesos es formalitzin acords amb el govern estatal per afegir vuit milions d'euros més i arribar als 42,6 milions", ha avançat.

stats