Eleccions generals
Política 23/07/2023

Manual per interpretar els resultats d'aquest 23-J

Unes eleccions a tot o res a l'Estat

3 min
logos

Madrid / BarcelonaEl PP té coll avall que sortirà guanyador aquest diumenge –totes les enquestes, menys la del CIS, així ho apunten–, però la incògnita d'aquesta nit electoral no és menor. Sumaran les dretes o encara hi haurà una escletxa per a la reelecció de Pedro Sánchez? Tots els partits es posen a examen aquest 23-J i des de l'ARA us oferim un manual per poder llegir-ne els resultats.

Guia pràctica per entendre els resultats aquest 23-J

Espanya

ccc

PSOE

L'únic resultat positiu per als socialistes seria acostar-se als 120 diputats i sumar amb Sumar, valgui la redundància, fins als 160. Aquest resultat evitaria d'entrada la majoria absoluta PP-Vox i obriria les opcions d'una investidura de Sánchez anant a buscar els vots d'ERC, el PNB i EH Bildu. Si la coalició PSOE-Sumar es queda més lluny de la majoria absoluta podria intentar un megapacte "Frankenstein", com li agrada dir a la dreta, amb moltes altres forces polítiques, entre elles Junts. El pitjor escenari seria baixar fins al centenar de diputats i veure com les dretes sumen una còmoda majoria absoluta al Congrés.

____________________________________________________________________

vvvv

PP

El PP somia arribar als 160 diputats en solitari i convèncer Vox o el PSOE perquè s'abstinguin en una investidura d'Alberto Núñez Feijóo. No seria l'escenari òptim per als populars, però si es queda amb 140-150 diputats, com apunten la majoria d'enquestes, tindria probablement al seu abast la Moncloa. Això sí, havent de pagar un preu superior a l'extrema dreta, a qui podria acabar situant al govern. Guanyar amb 120-130 escons i veure com l'esquerra manté el govern seria, en canvi, tot un fracàs.

____________________________________________________________________

xxx

SUMAR

L'escenari ideal per a la candidatura encapçalada per Yolanda Díaz seria arribar o fins i tot superar els 40 escons –Podem, Més País i Compromís en van obtenir 38 ara fa quatre anys– i ser tercera força al Congrés, però sobretot poder sumar amb el PSOE per continuar governant. Si es queda amb entre 30 i 35 escons salvaria els mobles, però podrien no ser suficients per seguir a la Moncloa. Baixar dels 30 seria un resultat molt dolent per a la confluència.

____________________________________________________________________

ccc

Vox

Més de 50 escons significaria un resultat espectacular per a l'extrema dreta, perquè, d'una banda, hauria esquivat el vot útil cap al PP i, de l'altra, hauria sumat prou per forçar els populars a formar un govern de coalició. Aconseguir entre 30 i 50 escons (fa quatre anys en van aconseguir 52) deixaria un regust agredolç a Vox, però milloraria si hi ha govern de dretes a l'Estat. No entrar a l'executiu espanyol i quedar-se amb menys de 30 escons seria una molt mala notícia per a Vox.

Més informació del 23-J

stats