Política 01/10/2019

L'excongressista de Vox Malena Contestí qualifica el partit de "moviment extremista i antisistema"

La política deixa la formació d'extrema dreta i Antonio Salvá la substituirà com a candidat illenc al Congrés

Ara Balears
2 min
El míting de Vox a Palma en imatges

PalmaMalena Contestí, l'exdiputada al Congrés espanyol per Vox Balears que va deixar Actúa Balears a l'agost, s'ha acomiadat aquest dilluns de la política amb una dura carta contra el partit d'extrema dreta. A la carta, segons Efe, Contestí assegura que "Vox no és un partit polític, és un moviment extremista i antisistema" i l'acusa de "demagògia i homofòbia".

Contestí recorda a la carta que hi ha "suposades irregularitats" sobre la forma de pagament als membres de la direcció d'Actúa Balears i critica que "no només no s'investiguen sinó que es protegeixen". De fet, això la va dur a deixar Actúa -però no Vox, segons ha rexplicat ella mateixa a Efe-, el mes d'agost. Contestí havia estat la cap de llista de la coalició Actúa-Vox a les Balears per a les eleccions al Congrés. Va continuar sent congressista fins que es va dissoldre la Cambra el 24 de setembre arran de la convocatòria electoral del 10-N.

Al comunicat que va fer públic ahir Contestí assegura que se sent "traïda" per Vox i que la "il·lusió inicial" amb què va entrar fa dos anys a la política s'ha convertit en una "profunda decepció". Critica "la imposició", al partit, "d'un dogmatisme que colpeja com una enclusa en tots els ideals que semblaren fer necessari Vox". Afegeix que ha sentit "profunda vergonya" veient-se "relacionada amb un oportunista independentista com Salvini", en referència a l'exministre italià Matteo Salvini.

A més, Contestí recorda la pràctica de "l'exclusió i l'insult constant als altres partits" per part de Vox, que no ofereix "solucions reals" i fa una política basada en "el titular" i "fer renou per sortir a la premsa". Per aconseguir-ho, afegeix, "tot val, inclosa la manipulació, la criminalització dels dissidents interns o la banalització".

Contestí reconeix que el partit d'extrema dreta "manipulava" la realitat per "vincular directament el terrorisme amb la immigració". Afirma que també s'hi manipula "criminalitzant la dona que passa el trauma d'avortar" i "interrompent minuts de silenci amb pancartes polítiques", en referència als sabotatges d'actes contra la violència masclista. "Prefereixo partir a casa que continuar a Vox", deixa anar a la carta.

Segons Efe, Contestí assegura que ha intentat comunicar la seva decisió a la direcció del partit però li ha estat impossible. Antonio Salvá serà el candidat de Vox al Congrés en les eleccions generals del pròxim 10 de novembre.

Vox, per la seva banda, critica la decisió de Contestí. El portaveu de la formació d'extrema dreta al Congrés, Iván Espinosa, ha publicat un tuit criticant la partida de l'excongressista: "La diputada de Vox per Balears ens va dedicar aquestes paraules la setmana passada, indicant que era 'un honor' haver servit amb el nostre partit. La metamorfosi sobtada que acabam de conèixer li resultarà difícil d'explicar. A la vida s'ha de saber partir". La piulada inclou un vídeo on Contestí lloava la feina feta al partit tot just fa una setmana.

El líder de Vox a Balears, Jorge Campos, per la seva banda, ha lamentat els retrets "poc elegants" de Malena Contestí per justificar la seva decisió d'anar-se'n del partit i ha assenyalat que, "evidentment", es varen equivocar en designar-la cap de llista per a les eleccions generals d'abril: "No hem tingut molt bon ull".

stats