Política 01/12/2019

Rajoy revela en un llibre que hauria aplicat igualment el 155 encara que Puigdemont hagués convocat eleccions

L'expresident admet que el decret per treure la seu d'empreses de Catalunya el va demanar La Caixa

Acn
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont

BarcelonaL'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, revela que hauria aplicat igualment el 155 a Catalunya encara que l'expresident Carles Puigdemont hagués convocat eleccions el 2017. "No veia cap raó per deixar en suspens una decisió que no era fruit de cap rampell, sinó conseqüència de setmanes d'estudi i de molts arguments jurídics i polítics sòlids. Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons, i aquestes raons no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions; la independència continuava declarada", reflexiona Rajoy al seu llibre de memòries Una España mejor (Plaza&Janés), que es presentarà dimarts a Madrid i que han avançat El Confidencial i El País.

En paral·lel, Rajoy també afirma que l'expresident català li va reconèixer que no podia permetre un referèndum a Catalunya: "No l'autoritzaràs perquè no pots". Aquesta resposta s'hauria produït en una reunió entre Rajoy i Puigdemont a la Moncloa el 2017, quan el líder del PP li va preguntar al president de la Generalitat si ell creia que permetria la convocatòria del referèndum. "Encara avui em produeix perplexitat la seva resposta. «No l'autoritzaràs, perquè, a més, no pots»", recorda que va contestar Puigdemont.

"Davant d'aquell desvergonyiment, com podia seguir intentant fer entrar en raó a qui deliberadament havia decidit ignorar la realitat i la llei? Com podia argumentar contra aquell obstinat entossudiment? Allò era nou per a mi en els meus gairebé 40 anys en política", apunta Rajoy en el volum de memòries. "Puigdemont mai va tenir la voluntat d'acordar res. El referèndum ho era tot per a ell i el que digués la llei no li importava", afegeix.

En les seves memòries l'ex cap de l'executiu espanyol també destapa que va ser La Caixa qui va demanar a l'exministre d'Economia Luis De Guindos un decret llei urgent per traslladar la seva seu de Catalunya sense haver de reunir la junta. "L'últim que ens faltava aquell octubre del 2017 era afrontar una situació de pànic bancari", reflexiona l'exlíder del PP.

1-O: "L'escàndol per l'actuació policial va ser exagerat"

Rajoy també defensa l'actuació policial durant l'1-O. "La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van complir amb la seva obligació i van atendre les instruccions judicials, tot i veure's assetjats i fins i tot agredits –apunta–. L'escàndol organitzat per l'actuació policial va ser exagerat i injust".

stats