Política 11/09/2020

El covid, la inversió i les competències en turisme protagonitzen la Conferència de Presidents

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha signat amb els consells insulars de Mallorca i Menorca els convenis per fer realitat el Pla de millora de la sostenibilitat i l’eficiència urbana

Ara Balears
3 min
El Govern iniciarà el procediment per fer el traspàs de les competències d’ordenació turística al Consell de Mallorca./ GOIB

PalmaLa III Conferència de Presidents de la X Legislatura ha tingut lloc aquest divendres a la finca de Raixa, Bunyola, a la qual han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; la del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la del Consell de Menorca, Susana Mora, i la del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer. El president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, també hi ha estat present per videoconferència, ja que està en aïllament després d'haver mantingut contacte amb un positiu. La Conferència ha acordat iniciar el procediment per traspassar les competències en ordenació turística al Consell de Mallorca i subscriure també dos convenis per executar el pla de millora de la sostenibilitat i l'eficiència energètica urbana.

A la reunió, duita a terme a les 10.30 h, també hi eren, per part del Govern, la consellera de Presidència, Igualtat i Cultura, Pilar Costa; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Àngel Coll.

Pel que fa al traspàs de competències d'ordenació turística al Consell de Mallorca, la seva presidenta, Catalina Cladera, ha assegurat que assumir-les permetrà "liderar la gestió turística" de l'illa, tant en "promoció" com en "ordenació i planificació de recursos. Per part seva, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat que "és molt lògic que Mallorca pugui negociar, executar i aprovar ordenacions sobre l'ordenament turístic". Armengol ha assenyalat que suposa, a més, "una millora en la gestió". El Consell de Mallorca és l'únic que encara no té aquestes competències traspassades.

La gestió per part del Consell de Mallorca implica que exercirà les funcions administratives relacionades amb empreses, activitats i establiments turístics. També serà responsabilitat seva la classificació de les empreses i l'execució de la normativa sobre guies, queixes i reclamacions. Així mateix, s'assumeixen les competències del Govern respecte del Consorci de places turístiques de l'illa.

Llei de consells i convenis

A la Conferència també s'han abordat el contingut i l'estat de la llei de consells. La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha explicat que l'objectiu d'aquesta llei és enfortir les competències dels consells insulars i agilitar els processos. El text actual inclou aportacions dels diferents consells i els dota d'una major capacitat de gestió. Aquest ja ha estat enviat als consells insulars, a la Delegació de govern de l'Estat, a la FELIB i als ajuntaments de Palma i Eivissa. Està previst que la setmana que ve se'n faci públic el text per tal que institucions i particulars puguin presentar-hi al·legacions, si així ho consideren, durant un termini de 15 dies.

Un altre punt important ha estat el Pla de millora de la sostenibilitat i l'eficiència urbana. S'han signat dos convenis per la seva execució, que suposarà una inversió per part del Govern d'11,1 milions a Mallorca, 1,8 milions a Menorca i 2,1 milions a Eivissa. El pla suposarà una inversió total de 45 milions d'euros, aportats a parts iguals pel Govern, els consells i els ajuntaments. Aquests darrers destinaran els doblers a projectes municipals que impliquin una millora de l'eficiència energètica, dels espais urbans i de la xarxa del cicle de l'aigua, entre d'altres.

Per part seva, el president del Consell d'Eivissa ha demanat al Govern que estudiï la possibilitat de fer un "cribratge massiu" a les Balears per evitar tants de contagis com sigui possible. Marí ha recordat que els contagis a Eivissa "no estan disminuint" i que la situació és "preocupant". També ha volgut insistir que fer proves massives "evitaria que, ara que arriba el fred, es pogués ajuntar amb la grip", un fet que podria provocar una "situació sanitària complexa".

A la reunió també s'ha abordat la situació econòmica després que la temporada turística hagi acabat de manera "precipitada". A més de les mesures pal·liatives, com són els ERTO, s'ha posat damunt la taula la possibilitat de crear taules de treball per idear noves mesures per a la pròxima temporada. La possibilitat d'establir corredors segurs també s'ha tractat, però primer cal "controlar la situació sanitària de les Illes", ha afegit Marí. El conseller també ha insistit en la necessitat de permetre a les entitats locals disposar dels seus romanents.

stats