RECTIFICACIÓ
Política 28/11/2015

Podem retira l’esmena per mantenir el nivell 33 i demana disculpes

La seva aliança amb El Pi per continuar amb el ‘privilegi’ dels expolítics li genera una allau de crítiques

Q. Torres
4 min
El partit que dirigeix Alberto Jarabo va rectificar i va retirar la polèmica esmena que havia presentat amb El Pi de Jaume Font per mantenir el nivell 33.

PalmaLa darrera de Podem ha durat un dia. La formació que dirigeix Alberto Jarabo a Balears va retirar ahir l’esmena als pressuposts autonòmics que havia presentat un dia abans i que suposava, de fet, mantenir el conegut com a nivell 33 als 172 funcionaris que el cobren de l’administració autonòmica perquè han estat càrrecs polítics. Podem rectificava, admetia l’error, demanava disculpes públicament i insistia a rebutjar aquest plus que ells s’havien compromès a eliminar perquè el consideren un “privilegi polític”. Tot i la retirada de l’esmena per part de Podem, El Pi la mantindrà, però sense Podem ja no es podrà aprovar per molt que també la voti el PP.

La decisió de Podem es produïa després de l’allau de crítiques (sobretot dels socis, sindicats i també internes) i sol·licituds de retirada de la polèmica esmena i després del nou enfrontament intern que s’havia generat en el grup parlamentari, amb destacats dirigents desmarcant-se de la mesura, com la portaveu Laura Camargo (tot i que la signava) i la presidenta del Parlament Xelo Huertas. No només perquè l’havien registrada amb El Pi, una formació amb la qual mantenen constants estira-i-arronses i plantejaments oposats, sinó sobretot perquè evidenciava una contradicció amb el seu discurs i amb el compromís assolit en els acords de governabilitat amb PSIB i MÉS per eliminar el nivell 33, tant en el futur com a aquells que l’estan cobrant.

Si el pressupost autonòmic suspèn de manera transitòria el pagament del nivell 33 (a l’espera que una nova llei de funció pública l’elimini), l’esmena de Podem plantejava eliminar aquest complement salarial, que pot suposar entre 400 i 800 euros més de sou mensual. Però, en realitat, només s’eliminava de amb vista al futur i el que es feia era canviar el nom del complement i mantenir-lo per la mateixa quantia a aquells funcionaris que l’estan cobrant, 172 en l’àmbit autonòmic. Aquests funcionaris mantindrien sempre aquest complement, però no es podrien beneficiar de futures pujades de sou fins que aquestes superassin la quantia que perceben pel nivell 33. En alguns casos, això hauria suposat que alguns funcionaris que ara cobren el nivell 33 sempre cobrarien més que altres del seu estatus perquè no se’ls veurà mai augmentat el sou per un valor superior al del complement.

La proposta és clarament contrària a la promesa electoral de Podem, que en el seu programa planteja l’eliminació de “l’accés privilegiat al nivell 33” i que els càrrecs polítics se sotmetin a la mateixa legislació que els funcionaris. Això vol dir eliminar el complement i compensar d’una manera més equilibrada els funcionaris que no hagin pogut promocionar mentre feien de polítics.

I també és contrària al compromís d’eliminar aquest complement assolit en els acords de governabilitat establerts amb MÉS i PSIB. El Govern preveu eliminar-lo tant en el futur com a aquells funcionaris que ara el cobren. I ho farà en la modificació de la Llei de funció pública que preveu aprovar l’any vinent. De fet, el Govern va insistir ahir que l’esmena de Podem no s’ajustava al compromís assolit pel Pacte.

En vista de la contradicció, dels retrets dels socis i dels problemes interns que els suposava l’esmena amb El Pi, Podem va viure ahir el seu Black Friday particular -mentre PSIB i MÉS es fregaven les mans- i va optar per rectificar immediatament. Va retirar l’esmena i va iniciar una campanya a les xarxes per intentar treure ferro a la qüestió tot reconeixent públicament l’error, però en positiu i amb un cert punt d’humor. Amb una imatge d’un mata-segells i la paraula “error”, Podem enviava aquest missatge: “Visca la casta? NO, encara no hem tornat bojos. El nostre compromís sempre ha estat posar fi al nivell 33 i a qualsevol altre privilegi polític. L’esmena ha estat un error nostre i retirada. Assumim els nostres errors i sabem demanar disculpes. Disculpes a tots i a totes. #AdéuNivell33”.

Es deixaren endur per Font

Des de Podem admeten que es deixaren endur pel president d’El Pi, Jaume Font, que els va convèncer a darrera hora amb l’argument que s’evitaria una allau de sentències que obligarien el Govern a afrontar quantioses indemnitzacions als funcionaris que deixarien de cobrar el plus. Allò cert és que el Govern no preveu indemnitzacions perquè en els pressuposts no s’elimina el nivell 33, sinó que només se suspèn de manera transitòria (igual com havia fet el Govern anterior amb molts altres drets reconeguts) fins que es modifiqui la Llei de funció pública per eliminar-lo. Tampoc preveu indemnitzar ningú un pic eliminat perquè ja ho han fet altres comunitats i les sentències que s’han emès fins ara els són favorables.

L’altre argument emprat per Podem per justificar l’esmena era el de forçar un compromís del Govern per eliminar aquest privilegi, cosa que no es fa en el pressupost, on només se’n suspèn el pagament. L’argument implica que Podem no es refiava del compromís del Govern per eliminar el privilegi en la reforma de la Llei de funció pública. Podem sí que té el compromís del Govern per crear una comissió que analitzarà la situació dels empleats d’empreses públiques, tant pel que fa al sistema de contractació que els va permetre accedir a la feina com als complements que perceben.

stats