Política 25/04/2022

L'esquerra i Ciutadans retreuen al PP els pactes amb Vox davant "la satisfacció" per la victòria de Macron

El PSIB i MÉS reivindiquen la necessitat d'establir un cordó sanitari a l'extrema dreta: "Només queda aquesta opció"

2 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa

PalmaLa victòria d'Emmanuel Macron davant Marine Le Pen en les eleccions presidencials franceses, amb el millor resultat històric de l'extrema dreta, ha ressonat a les Balears. El portaveu parlamentari del Partit Popular (PP), Antoni Costa, ha mostrat "la satisfacció total i absoluta" del PP illenc per la reelecció de Macron. "És un partit liberal, reformista, moderat i que abaixa els impostos. És una gran notícia per als partits europeistes i per a Europa, una altra situació ens desagradaria molt més", ha exposat.

La pràctica totalitat dels partits balears, a excepció de Vox, han valorat en positiu que Macron s'imposàs ahir a Le Pen, tot i que el president francès es troba lluny dels plantejaments socialistes o de MÉS per Mallorca. El diputat ecosobiranista Joan Mas Collet ho ha deixat clar: "És el mal menor davant el feixisme de Le Pen". Així i tot, les formacions han retret al PP que celebri aquests resultats i, al mateix temps, doni l'entrada a Vox al govern autonòmic de Castella i Lleó.

"El suport a Macron és la millor de les victòries per a França, però hi ha un cinisme del PP que representa Mañueco quan han pactat amb l'extrema dreta", ha denunciat el portaveu adjunt de Ciutadans, Juan Manuel Gómez. "Hi ha un desviament del PP, molt més a prop de la ultradreta del que ens volen fer creure", ha afegit la portaveu adjunta d'Unides Podem, Esperança Sans.

El Pi no s'ha referit directament al PP, sinó que ha fet "un crit d'alerta als partits convencionals". "La polarització en la política no condueix a cap resultat positiu", ha declarat el portaveu regionalista, Josep Melià. L'estratègia de l'esquerra, com han reiterat des del PSIB i MÉS per Mallorca, passa pel cordó sanitari a Vox. "Des de fa temps ho reclamam. A França totes les forces s'han aliat per donar suport a Macron", ha destacat Collet. "Fa una setmana el PP va obrir les portes a l'extrema dreta a Castella i Lleó. Només queda una opció: els cordons sanitaris per no pactar amb ells", ha subratllat la portaveu adjunta del PSIB, Silvia Cano.

D'altra banda, Vox és l'única formació que ha celebrat els resultats aconseguits per la representant de Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen. "És un extraordinari resultat, ha retallat la distància de les eleccions del 2017", ha indicat el diputat del partit d'extrema dreta Sergio Rodríguez.

stats