Tribunals
Política 15/06/2021

L'Advocacia de l'Estat exclou Jordi Pujol de l'acusació i centra el cas en el seu fill gran

Demana 25 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrussola i 7,7 milions d'euros de responsabilitat civil per a ell i la seva exdona Mercè Gironès

ARA
3 min
Jordi Pujol Ferrussola a la sortida de l'Audiència Nacional, el 12 de febrer de 2016

MadridL'Advocacia de l'Estat demana 25 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, 17 anys i mig a la seva exdona Mercè Gironès i quatre a Josep Pujol Ferrusola en la causa judicial sobre el patrimoni de la família de l'expresident. A diferència de la Fiscalia, els serveis jurídics de l'Estat no acusen l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley; la seva esposa, Marta Ferrusola; ni la resta de fills. L'Advocacia de l'Estat sí que dirigeix la seva acusació a una desena d'empresaris.

Els delictes que l'organisme atribueix als processats són el de falsificació de document mercantil, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i frustració a l'execució. El juliol del 2020 el jutge instructor de l'Audiència Nacional José de la Mata va proposar jutjar els membres de la família Pujol per organització criminal, associació il·lícita i altres delictes, per haver creat una xarxa corrupta que presumptament va permetre engreixar el seu patrimoni aprofitant-se de la influència en les institucions públiques.

El fill gran dels Pujol ja era assenyalat pel magistrat com el protagonista de l'entramat i l'Advocacia és per a qui demana la pena de presó més alta. A més, reclama a ell i Gironès la quantitat de 7.768.127 euros en concepte de responsabilitat civil pels delictes contra la hisenda pública corresponents al pagament de l'IRPF dels exercicis de 2007, 2008, 2009, 2010 i 2012. La Fiscalia, en canvi, sí que demana que es jutgi l'expresident Pujol –demana nou anys de presó– i els altres cinc fills. En relació a Ferrusola, l'Audiència Nacional va acordar arxivar el procediment contra ella com a conseqüència de la demència que pateix.

Tot i les diferències en les acusacions, el relat dels fets que fa l'Advocacia de l'Estat és similar al del ministeri públic. Rosa María Seoane, que ja va liderar l'actuació dels serveis jurídics de l'Estat contra els dirigents del Procés, afirma en el seu escrit que la família tenia diversos comptes en bancs d'Andorra on feien "ingressos continus en efectiu", als quals seguien "sistemàtics repartiments dels diners" cap a altres comptes. "L'habitual és que Jordi Pujol Ferrussola fos el receptor immediat de les grans sumes" i després les canalitzés cap a la resta, remarca.

Procedència "il·lícita" dels fons

L'informe descriu una actuació organitzada de tota la família que va consistir en obrir simultàniament comptes a Andorra per distribuir el patrimoni obtingut "il·lícitament" [l'Advocacia també nega la tesi de la deixa de l'avi Florenci]. Durant anys van funcionar a Andbank fins que es van cancel·lar i es van tornar a obrir a BPA. "Diversos d'ells, de nou de manera organitzada -i d'acord aparentment amb els responsables de l'entitat bancària-, van adquirir estructures societàries absolutament opaques a les quals van transferir els seus capitals amb la finalitat declarada i admesa d'ocultar-los a Hisenda", diu l'Advocacia de l'Estat.

Finalment, el 2014 van tancar les estructures fiduciàries i Seoane indica que alguns van regularitzat la seva situació tributària aprofitant l'amnistia fiscal. També el fill gran dels Pujol, per bé que de manera "incompleta i inexacta", mentre continuava l'estratègia d'ocultar els seus fons a Mèxic amb la investigació judicial ja en marxa, continua l'escrit. El paper de Gironès és el de titular de les "societats instrumentals" que es van utilitzar per amagar els diners a les arques espanyoles.

Fa dos mesos la sala penal de l'Audiència Nacional va confirmar el processament amb el rebuig dels recursos d'apel·lació que havien presentat diverses parts. El tràmit acostava més la família Pujol al judici i els escrits de qualificació de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la resta d'acusacions formen part dels tràmits previs a l'obertura del judici oral. Les defenses hauran de presentar els seus escrits quan així se'ls ordeni i, després, ja serà moment d'assenyalar la data del judici.

stats