Política 16/02/2021

El jutge que investiga els contractes d'una consultora amb Podem imputa Juan Carlos Monedero

El cofundador del partit lila ja va deixar la primera línia política el 2015 pels dubtes que generaven algunes factures

ARA
2 min
El cofundador i exdirigent de Podem Juan Carlos Monedero, en compareixença al Senat

MadridSis anys després d'haver abandonat la primera línia política justament pels dubtes sobre una factura –llavors va admetre un deute amb Hisenda després d'haver cobrat 425.000 euros a través d'una empresa per assessorar Veneçuela–, el cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, torna al centre del focus, aquest cop judicial, per una altra factura. El jutge que investiga el cas dels contracte del partit lila amb la consultora Neurona per la campanya electoral de l'abril del 2019 ha imputat Monedero en la peça sobre les contractacions del partit.

En una providència, el titular del jutjat d'instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, cita Monedero en qualitat d'investigat el 15 de març a les 11.30 hores i en demana el full històric penal. Ho fa després que la setmana passada aixequés el secret d'aquesta peça, en la qual un informe policial assenyala Monedero com l'autor d'una factura falsa per justificar que va rebre 26.200 euros de la consultora mexicana Neurona poc abans que aquesta societat firmés el contracte electoral del 2019, pel qual es comprometia amb el partit a realitzar vídeos i publicacions a les xarxes socials.

La resta d'investigacions, arxivades

Són precisament els serveis que la consultora facturava amb Podem, que ascendeixen a 363.000 euros, el nucli de la investigació del jutge Escalonilla arran d'una denúncia de l'exadvocat del partit José Manuel Calvente (va ser acomiadat). El jutge dubta que aquest contracte respongués a despeses electorals del partit. La factura de Monedero és una peça separada que s'investiga des del setembre, poc abans que decidís arxivar la investigació sobre la presumpta caixa B de Podem però mantingués oberta la resta de la investigació. Llavors va considerar "anòmal" que es dediquessin fons de la caixa de solidaritat a moviments pròxims del partit. Ara bé, al gener el jutge també va acabar arxivant la investigació sobre la reforma de la nova seu de Podem, inaugurada l'estiu passat. Pocs mesos abans també havia conclòs que no hi havia irregularitats en els contractes del partit amb una consultora portuguesa.

stats