Política 07/08/2020

Les Joventuts Socialistes troben "necessari" canviar el nom de la plaça de Joan Carles I de Palma

També demanen retirar tots els honors vinculats al rei emèrit, mentre que el PSIB valora modificar el topònim que té dedicat al centre de Ciutat

Ara Balears
2 min
La plaça Joan Carles I de Palma.

PalmaLes Joventuts Socialistes de les Illes Balears consideren "necessari" substituir el nom de la plaça de Joan Carles I pel de plaça de les Tortugues, que és com es coneix popularment a Palma, segons han explicat aquest divendres en un comunicat. També han demanat la retirada de tots els honors vinculats al títol de rei emèrit i canviar la nomenclatura dels carrers i places de les Balears que retin homenatge a Joan Carles. Cal recordar que el PSIB va obrir la porta a aquesta modificació després de saber que el rei emèrit es va fugar d'Espanya, però encara l'estan valorant, segons va explicar el regidor socialista d'Esports a Cort i portaveu de la formació a Palma, Francisco Ducrós.

L'agrupació de joves socialistes ha reclamat a Joan Carles de Borbó i a la Casa Reial la "màxima" col·laboració amb la justícia, i ha afegit que els "entristeix" que el rei emèrit hagi decidit fugir. Malgrat que no hi ha cap obligació legal perquè mantinguin la residència a Espanya, l'entitat pensa que "existeix una obligació moral de respondre fent un exercici de transparència absoluta, encara més venint d'una figura que exigeix exemplaritat".

En el comunicat, asseguren que defensen la igualtat davant la llei com a principi democràtic fonamental "amb independència del cognom que es tingui". Les Joventuts Socialistes d'Espanya, apunten, és una organització estatutàriament republicana que "ha defensat aquest model des de fa dècades". "La República és present tant en l'ideari de la nostra organització com en la imatgeria de la nostra militància", diuen.

A més, l'entitat defensa que va ser el poble espanyol qui va dur la democràcia a Espanya i no Joan Carles de Borbó. Després de quaranta anys de democràcia, opinen que existeix la maduresa necessària per debatre un model d'Estat "més adequat al segle XXI".

Cal tenir present que el PSIB de Palma va votar en contra en el ple de l'Ajuntament de Palma de la proposta d'Unides Podem i MÉS de canviar el nom de la plaça de Joan Carles I. Menys d'una setmana després el rei emèrit es va fugar d'Espanya i Ducrós va declarar a l'ARA Balears que suposava un fet "nou" que han de valorar. "És un tema important, això ho compartim, però no hi ha una urgència absoluta per fer el canvi", afirmà el regidor, que va afegir que "sempre es pot prendre una decisió amb més dades".

stats