Protagonista Col·lateral

Jordi Cañas: El proscrit de Cs que retorna per enfrontar-se a Pedro Sánchez

És el nou portaveu del partit des d'aquesta setmana

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, dijous al Congrés al costat de Cuca Gamarra. L’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas en una imatge recent.

BarcelonaLa “culpa” del retorn de Jordi Cañas (Barcelona, 1969) com a portaveu polític de Ciutadans la té Pedro Sánchez. “Els pactes per la investidura l'han afectat personalment, es creu molt la política”, resumeix un dirigent que el coneix bé. Malgrat la relació tensa que durant anys va tenir amb la direcció d’Albert Rivera –i Carlos Carrizosa a Catalunya–, Cañas ha estat fidel a les sigles taronges fins i tot amb el partit en fase de desintegració.

Ha rebutjat altres ofertes abans d’acceptar aquesta, mogut per una animadversió profunda i radical envers l’independentisme. Exmilitant del PSC (va trencar el carnet amb l’arribada del primer tripartit), Cañas té un perfil diferent del d’altres dirigents taronges. Com a Inés Arrimadas, l'apassiona l’arqueologia. El to viu i xulesc que exhibia en els seus discursos com a diputat al Parlament el va donar a conèixer als mitjans i les xarxes socials; i l’eloqüència en els debats el va convertir en un rival dur a les tertúlies. Molt popular entre la militància, especialment a Catalunya, on el 2017 va liderar el sector crític amb l’aposta de Rivera d’eliminar l’etiqueta de “socialdemòcrata” del partit, un embat que va perdre.

La seva trajectòria té un buit de gairebé cinc anys: el 2014 es va veure forçat a deixar la política després que un jutge l'investigués per un cas de frau fiscal. Va marxar, però sempre va defensar que era innocent, fins que el 2018 va ser absolt. Durant aquell parèntesi, Juan Carlos Girauta, llavors eurodiputat, va acudir al seu socors i el va fitxar com a assessor a Brussel·les. Des del Parlament Europeu, ha assistit a les sotragades que ha patit Cs fins que s’ha decidit a agafar el timó. L'últim servei a la causa?

stats