Monarquia

Joan Carles I es va trencar el maluc a Botswana després d'una "llarga nit de vi i copes", segons Corinna

L'examant de l'emèrit relata els detalls de la caiguda del rei durant la polèmica cacera d'elefants del 2012

3 min
Botswana prohibeix caçar elefants

BarcelonaEl 14 d’abril del 2012, data en què es commemorava el 81è aniversari de la República, s'accelerava el declivi de la monarquia espanyola. La Casa del Rei va informar que Joan Carles I s'havia trencat el maluc, però van ser les circumstàncies d'aquest accident les que van sacsejar l'opinió pública i van posar l'emèrit al punt de mira: havia caigut durant una cacera d'elefants a Botswana. Els detalls d'aquests fets, que derivarien en el tants cops parodiat "Ho sento molt. M’he equivocat i no tornarà a passar", els revela ara l'examant del monarca, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en el quart episodi del podcast Corinna i el rei, que porta per títol "Matar Dumbo".

L'empresària alemanya formava part d'aquella expedició a l'Àfrica juntament amb el seu fill, a qui Joan Carles I havia convidat amb motiu del seu desè aniversari. I assegura que la caiguda que va obligar a evacuar el rei, que no abdicaria fins més de dos anys després, es va produir després d'una "llarga nit de vi i copes". "Quan li vaig preguntar què havia passat em va dir que no se'n recordava, però que tenia molts dolors", explica Corinna. "No ho recordo, però crec que ahir a la nit vaig caure", hauria afegit l'emèrit. Segons s'assegura al podcast, l'accident va ser fruit de l'alcohol: "Va sortir fent tentines de la seva tenda per anar al bany [...] i va ensopegar amb l'arrel d'un arbre o amb una pedra, i va caure a terra", afirma la veu en off.

El monarca, de llavors 74 anys, seria evacuat l'endemà al matí amb l'avió privat de Corinna fins a Madrid per ser operat. I va ser en aquell moment quan el nom de la seva examant va començar a aparèixer als mitjans. El que va convertir el monarca en el centre de totes les crítiques, però, no va ser tant les seves aventures extramatrimonials ni la seva afició a matar animals, que ja era coneguda, sinó sobretot el fet que s'hagués gastat prop de 50.000 euros per anar de cacera en plena crisi econòmica a Espanya. I més quan setmanes abans havia assegurat que l'atur juvenil li feia "perdre la son". Tot plegat no hauria sortit a la llum si no fos perquè el cap d’estat va caure i es va trencar el maluc durant el viatge. Aparentment, segons Corinna, quan anava begut.

"Tenim un problema, acaba de demanar vi"

Les revelacions no acaben aquí. Segons l'examant del rei, l'evacuació des de Botswana, després d'un safari que hauria pagat l'empresari sirià Eyad Kayali, es va fer amb el seu avió privat perquè el personal del rei li va dir que tenia una hemorràgia interna i que "podia morir" si l'avió oficial no arribava a temps. Ja en ple vol, una hostessa li hauria dit que el rei, amb una via intravenosa al braç, havia demanat una copa de vi, motiu pel qual l'empresària va avisar el cap de seguretat del monarca: "Tenim un problema, acaba de demanar vi i estic segura que està medicat". Segons explica, la resposta van ser unes espatlles encongides i un: "Ell no escolta i fa el que vol". "Estava en mode: soc el rei i faig el que vull. Com si un nen et digués: puc fer el que vulgui", afegeix Corinna.

L'escàndol de la cacera va fer sortir a la llum la relació entre l'emèrit i l'empresària, a qui els titulars havien arribat a titllar d'"assassina d'elefants", segons el podcast, o del motiu pel qual Joan Carles I no havia estat pel seu net Felip Joan Froilà, que pocs dies abans s'havia lesionat el peu en disparar-se l'arma amb què estava fent pràctiques de tir. Unes "confabulacions", sospita Corinna, darrere les quals hi havia la reina Sofia. "Només pensava: vaja, això té la marca de la reina Sofia per tot arreu. És una dona enfadada, capaç de sortir a destrossar la imatge d'una altra dona a la qual percep com una espècie de rival", afirma la protagonista del podcast, que en l'anterior capítol assegura que en una ocasió la reina la va arribar a assenyalar "amb cara de fúria" i li va dir: "Sé qui ets".

L'examant de Joan Carles I, que posteriorment portaria l'emèrit davant la justícia britànica pel suposat assetjament a la qual la va sotmetre el CNI –l'única causa que l'anterior monarca encara té oberta–, explica que després del safari a Botswana se li va imposar un "equip de seguretat" suposadament encarregat pel rei per –així li haurien argumentat– protegir-la dels paparazzis. "Rebo notes dels meus assistents [...] a Mònaco dient que un equip de seguretat ha entrat al meu pis i a les meves oficines", explica. I afegeix: "Aquestes persones tenen ara el control total sobre la meva casa i la meva oficina i, per tant, sobre tots els meus documents o informació privada". Una situació, assegura, que li va dir a Joan Carles I que era "il·legal". El capítol acaba, sense donar més detalls, amb el relat de l'aparició de matinada d'una persona al costat del llit d'un hotel on dormia l'empresària.

stats