PRESSUPOSTOS
Política 27/10/2017

Les inversions del Govern creixeran un 15% el 2018

Dels 5.000 milions de pressupost de l’any que ve, més de 1.000 aniran als bancs o a l’Estat per pagar deute

Carmen Buades
3 min
Les inversions del Govern creixeran un 15% el 2018

PalmaEl pressupost del Govern per al 2018 preveu inversions per valor de 549 milions d’euros, un 15% més del que s’hi ha destinat enguany. El Consell de Govern va aprovar ahir el seu projecte de pressupostos, que a partir de la setmana que ve iniciarà la tramitació parlamentària com el “pressupost més gran de la història” per superar, per primera vegada, els 5.000 milions d’euros.

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, va explicar que amb aquests comptes es “consoliden” les polítiques del canvi perquè la despesa ha crescut en diversos milions en els darrers tres anys i, per tant, “queden enfora les polítiques de retallades del PP”.

Amb els pressupostos es vol “traslladar el guany econòmic a les polítiques públiques”, va afirmar Cladera, qui també va denunciar les “limitacions” que arriben des del govern central a l’hora de desenvolupar el pressupost, com la regla de despesa o el límit de dèficit. De fet, per al 2018 l’Executiu disposarà de 451 milions d’euros més d’ingressos, però, d’aquests, només 250 es traslladaran a la despesa no financera.

Els altres 200 milions d’euros podrien destinar-se a amortitzar deute, però la consellera va explicar que s’utilitzaran per “no endeutar-se tant” amb els bancs ni amb l’Estat a través del FLA. No obstant això, el Govern haurà de demanar 981 milions d’euros, un 10% menys del que es va preveure per al 2017 per acabar pagant uns 50 milions més a bancs.

Els interessos del deute arriben als 114 milions d’euros, als quals s’han d’afegir els 872 que es destinen a amortitzar i els 50 que corresponen als actius financers. En total, 1.036 milions d’euros, un 8% més del que s’hi ha destinat amb els comptes d’enguany.

Pel que fa als ingressos que arriben a través dels tributs, el Govern calcula que la recaptació creixerà a gairebé tots. En el cas de l’Impost de turisme sostenible, per exemple, suposarà passar dels 62,5 milions d’euros ingressats enguany als 120 milions l’any 2018 pel fet que se n’ha doblat el cost durant la temporada alta.

L’augment del consum provocarà un increment de la quantitat recaptada a través de l’IVA d’un 21,34%, ja que passarà dels 1.050 milions d’euros ingressats enguany als 1.274, mentre que a través de l’Impost de transmissions patrimonials arribaran també 136 milions d’euros més, un 28% per damunt del que es va preveure als pressupostos d’enguany.

Cladera va explicar ahir que durant el 2018 es destinarà gairebé el 70% de la despesa no financera a polítiques socials, un 6,3% més que enguany. Concretament, les polítiques de sanitat disposaran de 1.580 milions d’euros (un 5,8% més), mentre que educació creix també un 5,9% i se situa als 935 milions. Les polítiques d’habitatge són les que més creixen en inversió proporcionalment, ja que gràcies al pla d’habitatge presentat per l’Executiu s’hi destinaran 24 milions d’euros, un 27,8% més. Ocupació i Serveis Socials són les altres dues àrees on s’incrementa la despesa social.

Deduccions

Com ja va anunciar la presidenta del Govern al seu discurs del debat de política general, els pressupostos del 2018 tenen tres noves deduccions de l’IRPF: una per a les persones que hagin de deixar la seva illa de residència per estudiar (de 1.500 o 1.600 en funció del nivell d’ingressos), una per a qui tingui una assegurança per impagaments quan destina el seu habitatge a lloguer de llarga durada i una altra per a les despeses de lloguer derivades d’haver de canviar d’illa de residència per motius laborals i de manera temporal (fins a tres anys).

A més, s’ampliaran quatre deduccions que fins ara ja existien i, segons va afirmar Cladera, tant unes com les altres seran aplicables ja per a les declaracions de la renda de l’any 2017.

stats