Els indults rellancen la foto de Colón: el PP, Vox i Cs donen suport a una manifestació per al 13 de juny

Convocada per una plataforma impulsada per Rosa Díez, obliga els de Casado a sortir al carrer tot i les reticències inicials

4 min
Santiago Abascal, Pablo Casado i Albert Rivera a la plaça de Colón el febrer del 2019

MadridLa dreta espanyola escalfa motors per a una guerra tan política com judicial i també al carrer contra la concessió de l'indult als presos polítics per part del consell de ministres, després que Pedro Sánchez aplanés aquesta via tot i el rebuig del Tribunal Suprem. Encara que el PP i Ciutadans eren reticents a sortir al carrer i volien que l'ofensiva fos sobretot institucional, com la recollida de firmes que ha a anunciat el PP i la moció que portarà a parlaments autonòmics, ajuntaments i diputacions per obligar el PSOE a retratar-se i així desgastar-lo, al final han acabat cedint. De fet, els indults estan rellançant de nou la polèmica foto de la plaça Colón en aquella concentració del febrer del 2019 que va significar la unió de la triple dreta contra el govern de Pedro Sánchez en un moment de distensió amb l'independentisme. S'hi suma també l'acostament entre Pablo Casado i Inés Arrimadas, que estarien intentant reconstruir ponts després d'haver-se reunit fa pocs dies en un dinar a Madrid per recuperar la relació perduda després de la moció de censura fallida a Múrcia, tal i ha avançat El Confidencial i ha pogut saber l'ARA.

La convocatòria d'una manifestació per al 13 de juny per part de la plataforma Unión 78, impulsada per persones com Rosa Díez –fundadora d'UPyD–, Fernando Savater i María San Gil, per "defensar la democràcia i els drets de la ciutadania", ha obligat tots els partits de la dreta espanyola a prendre-hi partit ràpidament. La plataforma, que diu que és "cívica" i "política", ha llançat aquest divendres un comunicat fent una crida a la ciutadania a concentrar-se a les 12 h a la cèntrica plaça madrilenya de Colón, sota la gran bandera espanyola que hi va alçar José María Aznar, per mostrar el seu rebuig a la concessió d'uns indults "contra dels criteris del Suprem".

Crida a anar més enllà de les sigles dels partits

Poc ha tardat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a retuitejar la convocatòria llançada en aquesta xarxa per Rosa Díez, per d'aquesta manera afegir pressió a Casado perquè la seva acció implicava que una de les ànimes del PP secunda la mobilització. Minuts després ha fet tres quarts del mateix el líder de Vox, Sanitago Abascal, que ha assegurat que el seu partit dona suport "sense matisos" a la convocatòria. "És important que els espanyols, més enllà de les sigles dels partits, ens unim contra aquest atropellament a la legalitat, la justícia, la democràcia i la unitat d'Espanya. Ens veiem a Colón", ha afegit.

Finalment, fonts de PP han confirmat que algun membre de la direcció del partit se sumarà a la manifestació, però han evitat confirmar si hi anirà el mateix Casado i es reeditarà una foto al costat d'Abascal. Des de Ciutadans també han assenyalat inicialment que donaran "suport" a la protesta, però consideren que el protagonisme ha de ser de la "societat civil" i recorden que ells ja han convocat una concentració per a l'11 de juny a Barcelona davant de la Delegació del govern espanyol per "demanar-los que facin marxa enrere" amb els indults. Un cop vist que la convocatòria agafava volada, ja han animat per Twitter a la mobilització "contra la indignitat de l'indult als condemnats del Procés". "Els demòcrates donarem la batalla en tots els fronts", puntualitzen.

Recollida de firmes, com amb l'Estatut

A més de la mobilització i les mocions en ajuntaments i parlaments autonòmics, el líder del PP també ha anunciat una recollida massiva de firmes contra l'indult. Durant un acte contra la despoblació a Sòria, ha exigit que es "respecti" la posició del Tribunal del Suprem de rebutjar l'indult i ha detallat la mobilització per recollir suports, que fa pensar amb la més cèlebre del 2006 de Mariano Rajoy en contra de l'Estatut. En aquest sentit, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha replicat el PP que vigili perquè la recollida de firmes pot acabar "molt malament" vist "com hem arribat fins aquí". És un diagnòstic que comparteix el govern espanyol. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha tornat a atribuir aquest divendres el conflicte a Catalunya amb els "errors del PP" i ha replicat als barons crítics del PSOE que les decisions es prenen a Ferraz.

La convocatòria de la concentració a Colón arriba en un moment en què Casado intenta recompondre el centredreta espanyol després de llançar una opa hostil a Ciutadans arran de la moció de censura fallida a Múrcia. El seu equip està convençut que han aconseguit que Vox s'estanqui i situar-se ja per sobre del PSOE en estimació de vot, com han detectat algunes enquestes, tot i que encara no en l'últim baròmetre del CIS, en què creixen gràcies als taronges però encara estan a quatre punts i mig dels socialistes.

Malgrat que el discurs del PP, sobretot pel que fa la unitat d'Espanya, és molt similar al de Vox, Casado ha volgut evitar sintonia amb l'extrema dreta des que hi va trencar públicament al Congrés durant el debat de la moció de censura fallit contra Pedro Sánchez que va defensar Ignacio Garriga, l'actual líder de l'extrema dreta al Parlament. Però Ayuso el posa constantment entre l'espasa i la paret: la presidenta madrilenya no té por d'acostar-se al discurs ultra i de pactar-hi per governar –de fet, ha adoptat parts del seu programa– i amb aquesta estratègia ha aconseguit frenar l'ascens d'Abascal a la capital espanyola.

stats