Regnat de Felip VI

El discurs sorpresa d'Elionor i Sofia: "Perdó per colar-nos"

Les filles dels reis han volgut compartir el protagonisme amb el seu pare durant la celebració dels 10 anys de regnat de Felip

5 min

BarcelonaLes noves generacions de les monarquies europees veuen els joves successors com l'aire fresc que necessiten per salvar-se de la crisi de popularitat. En el cas de la monarquia espanyola s'hi afegeix la tasca de Felip com a pont entre el llegat de la Transició –i l'historial de polèmiques del seu pare, Joan Carles– i la futura successió de la princesa d'Astúries. En la direcció d'aplanar aquest camí i guanyar popularitat, Elionor i Sofia han escenificat un discurs informal i juvenil durant l'esdeveniment seriós i institucional.

Després del brindis pronunciat pel cap de l'Estat, i encara amb els 19 condecorats al mèrit civil –ciutadans anònims de cada comunitat autònoma més les dfues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla–, Elionor, des d'un extrem de la taula allargada, i Sofia, des de l'altra, han abandonat els seus llocs amb un somriure nerviós per trobar-se al centre de la taula. "Mare, pare, majestats, perdó per colar-nos, però nosaltres també tenim una cosa a dir-vos", ha començat Elionor encara somrient davant del faristol amb micròfon. La gent, sorpresa, ha fet silenci i s'ha girat a observar l'escena de les dues hereves que semblaven fer una petita entremaliadura.

La infanta Sofia i la princesa Elionor demanant un brindis en honor dels seus pares

"Gràcies per acompanyar-nos per recordar que en aquests 10 anys hem après dels nostres pares el que significa el compromís que els quatre tenim amb tots els espanyols", ha continuat Sofia, llegint d'un mòbil que s'han anat passant l'una a l'altra per seguir el discurs. En aquell moment una segona càmera, que estava estratègicament col·locada per fer el seguiment dels amfitrions, ha enfocat el rostre de Felip. L'expressió de sorpresa del rei ha derivat en emoció. El fill de l'emèrit mirava fixament i de cara a les seves filles, com un pare orgullós i, potser també, amb l'esperança d'una generació que faci semblar lluny els escàndols al llarg dels anys.

Però malgrat el salt generacional, les filles tenen ben après el discurs del pare. Tot molt ben guionitzat: "Ara m'agradaria que s'unissin amb nosaltres en un brindis per la nostra mare i el nostre pare, pels nostres reis, perquè des que hem nascut ens han ensenyat el valor d'aquesta institució de la Corona, la seva utilitat per a la nostra societat i el seu propòsit de servir a tothom", ha continuat la princesa i hereva al tron. "Mare, pare, gràcies", ha sentenciat la infanta davant les mirades dels comensals i d'un Felip i Letícia a qui els queia la bava.

Al vespre, Elionor i Sofia han mantingut una trobada amb joves i la visita la Galeria de les Col·leccions Reials. Per acabar la jornada, el monarca i la resta de la família reial presenciaran la projecció d'un video mapping a la façana del Palacio Real aprofitant la foscor del capvespre. Amb això, Felip VI clourà la celebració dels seus primers deu anys de regnat.

Al matí tot havia començat amb una imatge inèdita: la de la família reial al balcó principal del Palacio Real, des d'on el monarca ha presenciat, juntament amb la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, el relleu solemne de la Guàrdia Reial.

Les imatges del 10è aniversari del regnat de Felip VI

10è aniversari de la proclamació del rei Felip VI.

És el primer cop que Felip VI es deixa fotografiar al balcó del Saló del Tron, que dona a la plaça de l'Armería. Fa una dècada, quan va ser proclamat rei, la família reial va sortir al balcó que dona a la plaça d'Oriente, on es van congregar milers de persones. En aquella ocasió, i a diferència d'aquest desè aniversari, també hi havia els reis emèrits Joan Carles I i Sofia.

10è aniversari de la proclamació del rei Felip VI.

Des d'aquest balcó els monarques han saludat el miler de ciutadans que han seguit la desfilada al pati, des d'on els han ovacionat. Tots ells han presenciat el pas de la Patrulla Águila, que ha deixat el rastre dels colors de la bandera espanyola al cel.

10è aniversari de la proclamació del rei Felip VI.
Commemoracions del 10è aniversari de la proclamació del rei Felip VI al Palacio Real de Madrid.
Commemoracions del 10è aniversari de la proclamació del rei Felip VI al Palacio Real de Madrid.

Posteriorment, Felip VI ha entregat 19 condecoracions al mèrit civil a ciutadans anònims, un per cada comunitat autònoma (més les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla). Per part de Catalunya, s'ha reconegut la nutricionista Gemma Salvador per promoure una alimentació més saludable i reduir el malbaratament alimentari. Han presenciat l'acte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la seva dona, Begoña Gómez, i altres autoritats de l'Estat, com el fiscal general, Álvaro García Ortiz, protagonista en els últims dies per l'aplicació de la llei d'amnistia.

El president del govern, Pedro Sánchez; la seva dona, Begoña Gómez, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

A l'acte, tal com va passar fa uns mesos en el 18è aniversari de la princesa Elionor, s'ha vist algun gest de complicitat entre el monarca i l'hereva al tron espanyol, a més del detall del discurs sorpresa que ha pronunciat amb la seva germana.

Elionor, princesa d'Astúries, amb el rei Felip VI.

Felip VI ha pronunciat un discurs en què ha defensat que al llarg d'aquests deu anys l'han guiat "la coherència i la integritat", juntament amb els principis de la Constitució, i que ho ha fet "assumint el cost personal que pot comportar". Durant aquest període el monarca ha renunciat a l'herència econòmica del seu pare, de qui s'ha distanciat públicament pels escàndols de corrupció que el van portar a l'abdicació.

El rei Felip VI oferint un discurs amb motiu de la imposició de condecoracions al mèrit civil al Palacio Real de Madrid.
El rei Felip VI amb la princesa Elionor, la infanta Sofia i la reina Letícia al Palacio Real de Madrid.

Després de fer-se una foto de família amb els condecorats, Felip VI ha presidit un dinar de gala.

El rei Felip VI, la reina Letícia, la princesa Elionor, la infanta Sofia i el president espanyol, Pedro Sánchez, al Palacio Real de Madrid.
stats