Política24/06/2019

Iglesias no cedeix i pressiona Sánchez: “La dreta i l’extrema dreta triguen cinc minuts a posar-se d’acord”

El líder de Podem insisteix que no concep quedar-se fora del govern espanyol

Laia Forès / Efe

MadridEl líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat al líder socialista, Pedro Sánchez, que posi fi a la "dinàmica de la partida de ping-pong a través dels mitjans de comunicació" i acceleri les negociacions. "La dreta i l’extrema dreta triguen cinc minuts a posar-se d’acord. Sembla que els progressistes tenim problemes. Per nosaltres no serà", ha assegurat aquest dilluns en unes declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb els líders de CCOO i la UGT. "Han passat dos mesos des de les eleccions i la Constitució obliga a buscar acords per formar govern", ha insistit.

El líder del partit lila ha demanat "respecte" al president del govern espanyol en funcions i ha assegurat que no concep com a hipòtesi que l'oferta del líder socialista consisteixi en deixar Podem fora del consell de ministres. "No em crec que plantegi una barbaritat com aquesta i que ens falti al respecte", ha dit Iglesias en una entrevista al programa de ràdio 'La cafetera', de Fernando Berlín.

Cargando
No hay anuncios

Aquest cap de setmana el PSOE ha recordat a Unides Podem que Sánchez ja s'ha mogut de la seva posició inicial de governar en solitari, amb la seva oferta del govern de cooperació, i ara li toca al líder del partit lila fer el mateix i renunciar a la seva aspiració de governar en coalició. Segons el parer d'Iglesias, aquesta posició dels socialistes equival a dir: "No, és que no compartirem decisions, és que les prendré jo, i, en tot cas, algunes de les idees que són teves les portaré a terme jo". No obstant això, ha recordat, és el candidat a la investidura qui s'ha "d'arromangar" per ser investit: "La clau perquè hi hagi acords és respectar l'aliat".

El secretari general de Podem ha insistit, a més, que el seu objectiu és pactar un govern de coalició, al qual, segons ha remarcat, "sembla que ni ERC ni el PNB posarien cap problema". "Ja no hi ha excuses: Espanya necessita un govern estable i progressista, i nosaltres estem plenament disponibles perquè el president del govern espanyol s'assegui en una taula i deixem enrere aquesta dinàmica de les pressions i les filtracions", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

També ha reivindicat "serenitat, calma i altura d'estat" per afrontar una negociació que, ha dit, no arribarà a bon port a través de missatges creuats en els mitjans de comunicació. Segons ha explicat, qualsevol pacte que s'aconsegueixi amb el PSOE se sotmetrà a votació dels inscrits, i si no hi ha un acord però sí "una oferta concreta", també es consultarà a les bases de Podem la posició.

D'altra banda, quan li han preguntat si s'oposaria al fet que fossin ministres l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena o el líder de Més Madrid i exnúmero dos de Podem, Íñigo Errejón, Iglesias ha respost que "mai" es vetaria a ningú. "Només faltaria que li diguéssim al PSOE a qui ha de nomenar com a ministres", ha dit el líder de la formació, que, de la mateixa manera, considera que els socialistes no tenen dret a vetar a ningú que proposi Unides Podem en un eventual govern conjunt.