Política 08/04/2022

Iglesias: "El que pensa el PSIB sobre Catalunya és molt distint del PSOE d'Andalusia o les castelles"

Admet que no hi ha hagut "grans avanços" en la taula de diàleg amb Catalunya, però demana no menysprear-la

ARA Balears
2 min
Pablo Iglesias

PalmaL'exvicepresident del govern d'Espanya, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest divendres que "el que pensa la gent del PSC, els socialistes valencians (PSPV-PSOE) i de les Balears (PSIB-PSOE) és molt diferent del que pensen els quadres del PSOE d'Andalusia i les castelles", amb relació a la situació a Catalunya. Això s'uneix al fet que, segons ha assegurat Iglesias, el president del govern, Pedro Sánchez, no té "cap pla" per a Catalunya i que els socialistes no tenen clar què poden posar sobre la taula de negociació. "És un problema", ha considerat.

"Crec que el PSOE no ha tingut una discussió sobre això perquè els tensa molt", ha apuntat en una entrevista a La2 i Ràdio4 recollida per Europa Press. Segons Iglesias, els socialistes tenen moltes dificultats a l'hora de compartir un pla que permeti afrontar el que ha ocorregut a Catalunya i, malgrat admetre que "no hi ha hagut grans avanços" en la taula de diàleg, ha demanat no menysprear el fet que existeixi. "És un avanç enorme. Que hi hagi un espai on membres del govern i membres d'un dels partits de la Generalitat s'asseuen i parlen no és poca cosa. Però a la vista dels esdeveniments no s'han produït grans avanços", ha subratllat.

Després de descartar que torni a la política, ha reconegut que potser s'equivocava assenyalant a la vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz, com la seva successora a Unides Podem, i que tal vegada el que hauria d'haver fet és deixar que s'organitzassin primàries: "Hauria estat molt més previsible i més democràtic que donar la meva opinió. Potser em vaig equivocar, potser no era un encert".

El Sàhara

Sobre el gir del govern espanyol sobre el Sàhara, ha considerat que Sánchez s'equivoca amb el canvi de posicionament i que el PSOE ha traït el que recollia el 2019 en el seu programa electoral, a més d'opinar que s'està "comprometent" la posició de l'Estat. També ha acusat els socialistes de "blanquejar" el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i que amb això faciliten que pugui guanyar les eleccions i governar amb l'extrema dreta.

Després d'advertir que ha tingut més enemics dels que es poden gestionar i que en política "has de callar moltes coses", ha relatat que Sánchez li va advertir que l'encalçaven, referint-se al poder judicial: "Que el president del govern et digui una cosa així i tinguis la sensació que senyors amb molt de poder poden utilitzar-lo per atacar-te il·legítimament, i que potser cal prendre-hi un cafè perquè vegin que no ets tan terrible, és clar que espanta".

stats