Política22/09/2017

Iceta veu "inevitables" les actuacions de la Guàrdia Civil i diu que el Govern no té "dret" a estranyar-se

Entén que els ciutadans estiguin "angoixats" però no condemnarà cap operació ordenada per un jutge

Marc Toro

BarcelonaNi les crítiques de les esquerres ni les discrepàncies dins del mateix partit són suficients perquè Miquel Iceta condemni la repressió de l'Estat a Catalunya per aturar l'1-O. Més aviat al contrari. El primer secretari del PSC ha qualificat aquest divendres d'"inevitables" operacions de la Guàrdia Civil com les dels últims dies, i ha afegit que quan el Govern se salta la llei no té "dret" a estranyar-se de les "conseqüències".

En roda de premsa a la seu de l'ACN, el líder socialista ha dit que entén que "molts ciutadans estiguin sorpresos, corpresos o angoixats" després dels escorcolls i detencions d'aquest dimecres a les institucions de la Generalitat, però ha afegit: "Nosaltres sempre hem defensat l'estat de dret i la separació de poders. No volem pronunciar-nos sobre cap actuació ordenada per un jutge".

Cargando
No hay anuncios

Després que la presidenta de les Illes Balears i líder del PSIB, Francina Armengol, afirmés que l'Estat havia creuat una línia vermella amb la macrooperació de la Guàrdia Civil contra l'1-O, Iceta ha replicat que "l'única línia vermella es va passar els dies 6 i 7 de setembre al Parlament", quan es van aprovar les lleis i decrets del referèndum i la llei de transitorietat. "Es van trepitjar els drets de l'oposició i es va vulnerar la Constitució", ha dit, i ha sentenciat: "A partir d'aquí, el que pugui venir serà molt negatiu per a tothom".

"L'Ajuntament de Barcelona no ha cedit espais municipals"

A diferència del que diu que fa la Generalitat, Iceta manté que l'Ajuntament de Barcelona no se saltarà la llei, malgrat que Ada Colau va arribar a un acord amb el Govern perquè el referèndum sigui una realitat a Barcelona. I tot i que alguns dels locals on la gent està cridada a votar a la ciutat són del consistori, el primer secretari ha insistit: "Això en principi no és legal i no s’ha de produir. L'alcaldessa ens ha dit que no ha posat a disposició de la Generalitat cap local municipal".

Cargando
No hay anuncios

Iceta ha retret a l'Executiu que indiqui als ciutadans on han d'anar a votar a través d'una web que, a més, va ser anunciada a través de Twitter pel mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Tiguem present que no tothom té Twitter o accés normal a internet o n’és usuari", ha dit, i ha afirmat que les dificultats organitzatives de l'1-O són "grans" i que "encara creixeran" més.

Contra l'assemblea de Podem: "L'acord s'ha de produir a les institucions"

Amb tot, ha tornat a reclamar al Govern que renunciï al referèndum i tant a la Generalitat com a l'Estat que obrin un espai de diàleg i negociació bilateral des de la "tranquil·litat i la serenor". Al seu parer, els dos governs s'han de moure "simultàniament" i tenir el convenciment que "els catalans han de poder votar" sobre la base d'un "acord" o "reforma". "Això no ho arreglarem només amb una negociació a porta tancada", ha argumentat.

Cargando
No hay anuncios

El que ha deixat clar el socialista, però, és que l'acord entre les dues parts s'ha de produir a les institucions, motiu pel qual ha sigut molt crític amb l'assemblea de diputats, senadors i alcaldes que Podem vol celebrar aquest cap de setmana a Saragossa -a la qual s'han oposat tant el PP com el PSOE-. "Si s’ha de produir un acord, s’ha de produir entre partits i institucions en espais institucionals", ha reiterat Iceta, que ha conclòs: "Una assemblea d’electes on tots pensen més o menys igual no solucionarà les coses".